Moody’s: Αρνητικές επιπτώσεις για τις κυπριακές τράπεζες

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s θεωρεί ότι η εκκαθάριση της Thomas Cook θα έχει πιστωτικά αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς ο τουρισμός αναμένεται να μειωθεί. 
 
Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο Credit Outlook του οίκου, η κατάρρευση της ταξιδιωτικής εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποδυναμώσει τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και άλλους συναφείς τομείς σε αυτές τις χώρες, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερες ζημίες και απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 
Προστίθεται ότι η υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook και η επακόλουθη μείωση των εσόδων και των επενδύσεων του τουρισμού στις τρεις αυτές χώρες, θα εξασθενήσουν την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν και βασίζονταν στην εταιρεία, όπως ξενοδοχεία και συναφείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μικρών επιχειρήσεων παροχής βοηθητικών υπηρεσιών.
 
Όπως επισημαίνεται, κάθε ξενοδοχείο έχει ξεχωριστό συμβόλαιο με την Thomas Cook, αλλά σύμφωνα με αναφορές, η εταιρεία χρωστά σημαντικά ποσά σε ξενοδοχεία για διαμονή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε πληρωμές 60-90 ημέρες μετά τα ταξίδια.
 
Ο τραπεζικός δανεισμός σε επιχειρήσεις παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης της Βουλγαρίας έφθασε το 6,5% του συνόλου των δανείων προς τον επιχειρηματικό τομέα από τον Ιούνιο του 2019. Η αντίστοιχη έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν 10,8% από τον Ιούνιο του 2019, ενώ για τις κυπριακές τράπεζες η έκθεση αυτή ανερχόταν στο 13,9% περίπου των συνολικών εταιρικών δανείων στα τέλη Μαρτίου 2019.
 
Η επίπτωση στα δάνεια των τραπεζών θα είναι ευρύτερη, όπως σημειώνεται, δεδομένων των σχέσεων του τουριστικού τομέα με άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές και το εμπόριο, καθώς και τη γενικότερη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες και την απασχόληση σε αυτές τις χώρες.
 
Οι επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα και επομένως στις τράπεζες, θα είναι, όπως αναφέρεται, ηπιότερες εάν οι αρχές λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τα άμεσα αποτελέσματα της κατάρρευσης της εταιρείας ή ανευρεθούν εναλλακτικοί τουριστικοί φορείς για τους τους μήνες αιχμής του επόμενου έτους.
 
Όπως αναφέρεται, οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ήδη ότι εξετάζουν βήματα για στήριξη των ξενοδοχείων και τη σύσταση ειδικού ταμείου για τους ξενοδόχους. Στην Ελλάδα, αναφέρεται, το Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επηρεαζόμενους ξενοδόχους. Οι αρχές στην Κύπρο εργάζονται επίσης για τη δημιουργία πακέτου στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.
 
Σημειώνεται ακόμα ότι δεν αναμένεται η εκκαθάριση της Thomas Cook να επηρεάσει σημαντικά τις τουρκικές τράπεζες, αφού η έκθεση της χώρας στην εταιρεία ήταν μικρή σε σχέση με τη μεγάλη και διαφοροποιημένη τουριστική αγορά της χώρας.
 
Προστίθεται ότι η Thomas Cook απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με αναφορές, και αντιστοιχούσε περίπου σε 3 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών ετησίως, ή περίπου το 9% των συνολικών αφίξεων της χώρας ύψους €44 εκατομμυρίων το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Thomas Cook είχε ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και την Κω, όπου περίπου το 70% και το 25% των ξενοδοχείων των δύο νησιών, αντίστοιχα, είχαν συμβόλαια με την εταιρεία.

Στην Κύπρο, επισημαίνεται, περίπου 250.000 τουρίστες έφθαναν κάθε χρόνο με την εταιρεία Thomas Cook δημιουργώντας έσοδα ύψους €187 εκατομμυρίων. Το 2018, οι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κύπρο με την Thomas Cook αντιπροσώπευαν περίπου το 6% -7% των συνολικών αφίξεων.

Ωστόσο αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις στην Κύπρο μπορεί να είναι λιγότερο έντονες απ ` ό,τι στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, επειδή εταιρείες που συνδέονταν με την Thomas Cook και φέρνουν μεγάλο αριθμό τουριστών στο νησί, δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την κατάρρευση της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο