Αναστασιάδου: Η διαστημική τεχνολογία πηγή για προώθηση μπλε ανάπτυξης

Η διαστημική τεχνολογία είναι μια μοναδική πηγή για την προώθηση της μπλε ανάπτυξης στην Κύπρο, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Η κ. Αναστασιάδου σύμφωνα με ανακοίνωση μιλούσε στο Διεθνές Φόρουμ Διαστήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.
 
Οι τομείς της μπλε οικονομίας στην Κύπρο, ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, απασχολούν πάνω από 20.000 άτομα και παράγουν περίπου 623 εκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 3,2% της εθνικής οικονομίας και το 5,4% των θέσεων εργασίας, ενώ ο παράκτιος τουρισμός αντιπροσωπεύει το 74% των θέσεων απασχόλησης της μπλε οικονομία.

Πρόσθεσε ότι οι τομείς του θαλάσσιου και του παράκτιου τουρισμού παρουσιάζουν σημαντική ανοδική τάση, που αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής απασχόλησης των διαφόρων τομέων της μπλε οικονομίας .

Σύμφωνα με την Βασιλική Αναστασιάδου ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας της μπλε οικονομίας, ο οποίος παρουσιάζει επίσης σημαντική ανοδική τάση, είναι οι θαλάσσιες μεταφορές, που αντιστοιχούν στο 13% της συνολικής απασχόλησης της μπλε οικονομίας.

Οι τάσεις αυτές, σημείωσε, «σχετίζονται με τον στρατηγικό στόχο της Κύπρου για περαιτέρω προώθηση της εμπορικής ναυτιλίας καθώς και την επιδίωξη εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος δραστηριοποιείται ενεργά στις υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας.

Μέχρι σήμερα, είπε, «η Κύπρος έχει χορηγήσει 10 άδειες σε οργανισμούς για την εκτόξευση τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων χρησιμοποιώντας τα δικαιώματα χρήσης που έχει εξασφαλίσει μέσω της ITU».

Η κυβέρνηση της Κύπρου, ανέφερε, έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού τοπίου τηλεπικοινωνιών μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών και πολιτικών.
 
 Η Διαστημική Τεχνολογία είναι μια μοναδική πηγή για την προώθηση της Μπλε Ανάπτυξης στην Κύπρο και τη Μεσόγειο. Η διαστημική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω δορυφορικών εικόνων, δεδομένων και επικοινωνιών για εφαρμογές όπως η διαχείριση καταστροφών, η ποιότητα των υδάτων, η γεωργική παρακολούθηση, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η βιώσιμη χρήση της γης, η αστική ανάπτυξη, η εποπτεία της μετανάστευσης προσφύγων.
 
Ενημέρωσε επίσης ότι η Κύπρος έχει κάνει πρόσφατα βήματα για την ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας που θα συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα αφορούν την Μπλε Ανάπτυξη, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κύπρο.

Πρόκειται για το Eratosthenes Center of Excellence  (EXCELSIOR) που εστιάζει στη δημιουργία κατάλληλου κέντρου για τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας και της τηλεπισκόπησης για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.  Το κέντρο, είπε, αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας και να θέσει την Κύπρο ως βασικό παράγοντα όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία στη διαστημική τεχνολογία.

Το δεύτερο κέντρο, πρόσθεσε η .κ. Αναστασιάδου, είναι το Κέντρο Αριστείας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θαλάσσης και Ναυτιλίας, το οποίο επικεντρώνεται στην προώθηση της επιστημονικής και επιχειρηματικής καινοτομίας στη Ναυσιπλοΐα και τη θαλάσσια ζωή στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.
 
Υπάρχουν επίσης, ανέφερε η ίδια, διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα που επικεντρώνονται στην μπλε ανάπτυξη, όπως το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου το οποίο αναλαμβάνει στρατηγικές δράσεις και πρωτοβουλίες  και η Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη Κύπρου-Ιρλανδίας, το έργο THAL-CHOR το οποίο ανέπτυξε μια μεθοδολογία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για την επίλυση χωρικών συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών χρήσεων της θάλασσας και το Κυπριακό Ίδρυμα Θαλάσσης (FOS) το οποίο προωθεί τη θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία προς μια βιώσιμη μπλε οικονομία.
 
Η Κύπρος, σημείωσε η Υπουργός Μεταφορών, έχει ξεκινήσει την οικοδόμηση μιας «μπλε οικονομίας» η οποία «μεγιστοποιεί τη δυνατότητα όλων των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων να βελτιώσουν τη ζωή όλων, χρησιμοποιώντας διαστημικές τεχνολογίες και καινοτομίες για την οικοδόμηση της ευημερίας και τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων για τις μελλοντικές γενιές».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες