Ο Πρόεδρος παρουσίασε τον «Εξάντα»

Η πορεία υλοποίησης 767 αναπτυξιακών έργων και έργων κοινής ωφελείας, συνολικού κόστους πέραν των 2,7 εκ. ευρώ, αλλά και η πρόοδος στην υλοποίηση των 321 πολιτικών, μεταρρυθμίσεων και εθνικών στρατηγικών της Κυβέρνησης καταγράφεται στη νέα διαδικτυακή πύλη του προγράμματος «Εξάντα». Το 90,17% του συνολικού αριθμού των έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023. 
 
Οι πληροφορίες περιέχονται στην ιστοσελίδα exandas.presidency.gov.cy η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στενούς συνεργάτες του, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε φορείς και πολίτες να ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος.
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι πληροφορίες του «Εξάντα» δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες «για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυσή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της άμεσης ενημέρωσης επί της πορείας υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων και του προγράμματος διακυβέρνησης». 
 
Παράλληλα είπε ότι «καθιστούν την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία υπόλογες αλλά και κοινωνούς ενδεχόμενων παραλείψεων ή και ελέγχου ως προς την υλοποίηση ή μη των αναρτηθεισών δράσεων και πολιτικών, ως οι αρχές της διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και οι βέλτιστες πρακτικές επιτάσσουν».  
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το πρόγραμμα κωδικοποιεί και παρουσιάζει δημοσίως το σύνολο τόσο των αναπτυξιακών έργων όσο και των μεταρρυθμίσεων, πολιτικών αποφάσεων και δράσεων ή εθνικών στρατηγικών που υλοποιούνται και/ή έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση από την Κυβέρνηση. 
 
Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «Εξάντας» παρέχει τη δυνατότητα στους βουλευτές, στους δημοσιογράφους, στα πολιτικά κόμματα, τους τοπικούς φορείς, στα οργανωμένα σύνολα αλλά και σε κάθε πολίτη, όχι μόνο να ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης του όλου κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και να ελέγχουν την ίδια στιγμή την Κυβέρνηση για τη συνέπεια λόγων, πράξεων και έργων. 
 
Είπε ακόμη ότι θα υπάρχει συστηματική ροή πληροφόρησης και δεδομένων στο πρόγραμμα, καθώς κάθε Υπουργείο θα ενημερώνει το όλο σύστημα για την πρόοδο υλοποίησης των εξαγγελθέντων έργων και/ή μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και στρατηγικών και/ή των όποιων άλλων αποφάσεων θα ληφθούν από την Κυβέρνηση.
 
«Μέσω του ψηφιακού προγράμματος, ενισχύεται επιπλέον και ο οριζόντιος συντονισμός όλων των υπηρεσιών του κράτους που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων ή των πολιτικών αποφάσεων, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές ελέγχου και ανταπόκρισης σε τυχόν νέα δεδομένα που ενδεχομένως να επηρεάζουν την πορεία υλοποίησης τους», ανέφερε ο Πρόεδρος.
 
Περιγράφοντας τις θεματικές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Εξάντας», είπε ότι ο πρώτος Σύνδεσμος αφορά τα έργα αναπτυξιακής υφής σε κάθε μία των Επαρχιών που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως και όσα δρομολογούνται ή ευρίσκονται σε στασιμότητα λόγω τεχνικών, νομικών ή άλλων λόγων. 
 
«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τα έργα που είχαν εξαγγελθεί το 2015 και το 2017 κατά τη διάρκεια σχετικών συναντήσεων μου με τους τοπικούς φορείς των Επαρχιών. Έργα που λόγω της συνετής μακροοικονομικής διαχείρισης κατέστη εφικτό όχι μόνο να εξαγγείλουμε και να υλοποιήσουμε, αλλά και να αυξήσουμε σε αριθμό, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», είπε. 
 
Αναφέρθηκε επίσης στον δεύτερο σύνδεσμο, ο οποίος επικεντρώνεται στις αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, στη βάση και του προεκλογικού του προγράμματος, οι οποίες αφορούν μεταρρυθμίσεις, πολιτικές αποφάσεις και δράσεις αλλά και Εθνικές Στρατηγικές που είτε ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται είτε βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και/ή ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση. 
 
Ακολούθως, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα παρακολούθησης των αναπτυξιακών έργων και των πολιτικών σε σχέση με την πορεία υλοποίησής τους.
 
Είπε ακόμη ότι βασική αρχή υλοποίησης του «Εξάντα» είναι η οριζόντια επικοινωνία μεταξύ Υπουργείων και Υπηρεσιών με τελικό αποδέκτη της ενημέρωσης τον πολίτη.
 
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα σε κάθε Υπουργείο για την επικαιροποίηση των δεδομένων, η οποία θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.
 
«Από σήμερα λοιπόν η πληροφορία αυτή θα παρέχεται δημόσια σε όποιον το επιθυμεί» ικανοποιώντας «την απαίτηση της κοινωνίας για συμμετοχική διακυβέρνηση, διαφάνεια και λογοδοσία», είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι στην ιστοσελίδα καταγράφονται τα αναπτυξιακά έργα και έργα κοινής ωφελείας τα οποία εγκρίθηκαν ή έτυχαν χρηματοδότησης επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, ή ακόμα όσα έχουν συμπεριληφθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο του 2020-2023.
 
Όπως είπε, περιλαμβάνονται 767 έργα ύψους 2.702.743.214 ευρώ. Το ποσοστό των έργων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 ανέρχεται στο 90,17%, πρόσθεσε.
 
Από αυτά, 551 έργα ή το 49,3% με κόστος 1,332 δις είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωσή τους. Στάσιμα είναι 33 έργα, ύψους 300 εκ., ενώ για 183 έργα ή το 40,7% του συνόλου έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.
 
Στην ιστοσελίδα, παρουσιάζονται επίσης τα έργα ανά Επαρχία, με τα 227 να βρίσκονται στη Λευκωσία, 206 στη Λεμεσό, 139 στη Λάρνακα, 117 στην Πάφο και 78 στην Αμμόχωστο.
 
Ο Προϊστάμενος της Προεδρίας Θεοδόσης Τσιόλας παρουσίασε το τμήμα της ιστοσελίδας, στο οποίο ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για τις πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και εθνικές στρατηγικές, τις οποίες η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει υιοθετήσει από το 2013 μέχρι σήμερα. 
 
Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν αναρτηθεί 321 δράσεις που αφορούν 40 μεταρρυθμίσεις, 230 πολιτικές ή και αποφάσεις και 51 εθνικές στρατηγικές. Όσον αφορά το στάδιο επεξεργασίας/υλοποίησης των δράσεων αυτών, υπάρχουν 17 νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, 14 νομοσχέδια ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. 
 
Ολοκληρώθηκαν και υλοποιούνται 190 δράσεις, ενώ 62 δράσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ήδη εφαρμοστεί. Επίσης, δημοσιοποιούνται 38 δράσεις για τις οποίες έχει γίνει εξαγγελία και δημόσια συζήτηση, ενώ βρίσκονται στα τελικά στάδια επεξεργασίας στα αρμόδια Υπουργεία. 
 
Οι δράσεις ταξινομούνται σε 7 πυλώνες και οι 111 αφορούν την οικονομία, 65 την πολιτική για την κοινωνία, 12 την υγεία, 39 την παιδεία, νεολαία, πολιτισμό, αθλητισμό, 36 τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, 38 την ενεργειακή-εξωτερική-αμυντική πολιτική και 20 το περιβάλλον και την αγροτική πολιτική.
 
Παρόντες κατά την παρουσίαση του Εξάντα ήταν, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους