Για τις επενδύσεις, την έρευνα και την καινοτομία ενημερώθηκαν οι απόδημοι

Για τους τομείς των επενδύσεων και της έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο ενημερώθηκαν την Παρασκευή το πρωί οι Κύπριοι απόδημοι που συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία στο πλαίσιο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία». 
 
Παρουσιάσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Μιχάλη Μιχαήλ για θέματα επενδύσεων, τον επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία Κυριάκο Κόκκινο για θέματα έρευνας και καινοτομίας και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας “Cyprus Seeds”, Μαρία Γεωργιάδου, οι οποίοι κάλεσαν τους απόδημους να συμβάλουν στην προσπάθεια για ενίσχυση των επενδύσεων και της έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο.
 
Ο Πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ αναφέρθηκε στο ρόλο του οργανισμού λέγοντας ότι επικεντρώνεται σε πέντε τομείς της οικονομίας, πέραν του τουρισμού, των ακινήτων και της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ενθαρρυνθούν ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τη βάση τους στην Κύπρο, στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, στον τομέα της εκπαίδευσης και προσέλκυσης ξένων φοιτητών, στον τομέα του κινηματογράφου και στα επενδυτικά ταμεία.
 
Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Κυριάκος Κόκκινος σημείωσε ότι η Κύπρος για πρώτη φόρα έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την καινότομο επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να διευρύνει την παραγωγική βάση της οικονομίας για να υπάρχει ανταγωνιστικότητα και κοινωνική ευημερία.
 
Έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ καλό μέρος με το οποίο μπορεί κάποιος να συνεργαστεί στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων.
 
Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, είπε, είναι η «ναυαρχίδα» μας στο επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. «Θέλουμε να γίνουμε το Ισραήλ της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η Κύπρος να καταστεί μια πολύ ανταγωνιστική οικονομία, με περιφερειακό ρόλο.
 
Αναφέρθηκε δε στον ρόλο του επικεφαλής επιστήμονα και στην πρόθεση της Κυβέρνησης για δημιουργία υφυπουργείου καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι η Κύπρος έχει καλό ερευνητικό δυναμικό και επιστήμονες τόσο εντός όσο και εκτός και αρμοδιότητα του επικεφαλής επιστήμονα είναι «να ενορχηστρώσει αυτό το οικοσύστημα», του οποίου βασικός πυλώνας είναι η διασπορά, εξήγησε.
 
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο Εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για έρευνα και καινοτομία και στα έξι κέντρα αριστείας που θα δημιουργηθούν.
 
Η διευθύνουσα σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας “Cyprus seeds”, Mαρία Γεωργιάδου, εξήγησε ότι το πρόγραμμα αποτελεί μια εθνική προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανάγκης εμπορικοποίησης της επιστημονικής έρευνας που παράγεται στην Κύπρο.
 
Ανέφερε ότι το 2019 το πρόγραμμα συγκέντρωσε δωρεές από διάφορους φορείς, περιλαμβανομένων παραγόντων της διασποράς, αλλά και από την κυβέρνηση, συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος, είπε, επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση συνολικά επτά έργα που θα υλοποιηθούν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Στόχος, είπε η κα. Γεωργιάδου, είναι οι εισφορές να ξεπεράσουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.
 
 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη