Το Brexit προβληματίζει τους Κύπριους φοιτητές του εξωτερικού

Οι εξελίξεις που θα επηρεάσουν τους Κύπριους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξαρτώνται από την κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά θα καθοριστούν από τη μορφή που θα εκλάβει το ενδεχόμενο Brexit, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κατά τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές του εξωτερικού.
 
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε στην Επιτροπή ότι υπάρχει ιστοσελίδα που ετοιμάστηκε από τα Υπουργεία και το ΓΤΠ για το Brexit. Μετά από αίτημα της Επιτροπής θα ετοιμαστεί σημείωμα προς τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο θα ενημερώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
Εκπρόσωπος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Ηνωμένου Βασιλείου είπε πως στη Βρετανία φοιτούν περί τις 10.000 Κύπριοι, και θα πρέπει οι εξελίξεις γύρω από το Brexit να προβληματίσουν καθώς είναι δυνατόν το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι εκτός των επιλογών για σπουδές. Πρόσθεσε πως για τα επόμενα δύο χρόνια τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάζονται.
 
Φοιτητές και εκδηλώσεις ψευδοκράτους σε κράτη του εξωτερικού
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις για εκδηλώσεις Τ/κ φοιτητών στις οποίες επιχειρείται προβολή του ψευδοκράτους, ζήτησε από τους φοιτητές όπως όταν υποπίπτει στην αντίληψη τους τέτοια εκδήλωση να απευθύνονται στις κατά τόπους πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης έδωσε οδηγίες όπως διαβιβαστεί επιστολή της Επιτροπής στο Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία θα ζητείται να διασφαλιστεί η πρόσβαση των Κυπρίων πολιτών στα προξενεία και πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι φοιτητές του εξωτερικού κατήγγειλαν στην Επιτροπή Παιδείας πως η κατάσταση με τους συμβούλους ξέφυγε, δεν υπάρχει επαρκής και ποιοτική ενημέρωση για την αναγνώριση των πτυχίων από τα διάφορα επαγγελματικά σώματα.
 
Πολλοί φοιτητές δεν γνωρίζουν ότι τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται από το ΚΥΣΑΤΣ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι σύμβουλοι επαγγελματικής σταδιοδρομίας συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού με αποτέλεσμα να παραπληροφορούνται στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών. 

 Άλλο πρόβλημα που τέθηκε από τους φοιτητές είναι τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος τους. Εισηγήθηκαν πως ίσως να  μπορούσε  να προστεθεί ένα ποσό στη φοιτητική χορηγία προς τους φοιτητές του εξωτερικού. Τέθηκε επίσης ενώπιον της Επιτροπής  το ψηλό κόστος των χρεώσεων για αναλήψεις από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) με το οποίο επιβαρύνονται οι φοιτητές.
 
Από τις φοιτητικές ενώσεις τέθηκε και το πρόβλημα της πολύ ψηλής αύξησης των ενοικίων στην Ελλάδα.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε πως η Βουλής θα εξετάσει τα υπομνήματα που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής και αυτή θα επανέλθει με στόχο να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία άλλα είναι τα προβλήματα των φοιτητών στην Αγγλία και άλλα των φοιτητών στην Ελλάδα και ζητήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών να επιληφθεί αυτών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του.
 
Ερωτηθείς για τα προβλήματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών, παρατήρησε πως αποτελεί γεγονός ότι φοιτητές βρίσκονται  ενώπιον διλήμματος αν θα συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενόψει του γεγονότος ότι ο τίτλος σπουδών τους δυνατόν να μην αναγνωρίζεται.
 
Πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι οι φοιτητές να εξασφαλίζουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών και να ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Παιδείας θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση του συμβουλευτικού συστήματος και αν χρειαστεί θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως αιτήματα και ζητήματα που επηρεάζουν τους φοιτητές αναμένουν απάντηση και επίλυση.
 
Ο κ. Καυκαλιάς κατήγγειλε πως ενώ βρισκόμαστε στο τέλος Αυγούστου και οι πλείστοι φοιτητές επιστρέφουν στις σπουδές τους και δεν πήραν ακόμα τη φοιτητική χορηγία, προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο έξι μήνες μετά να μην έχει παραχωρηθεί η χορηγία.
 
Υπενθύμισε πως πρέπει να εξεταστεί το διαχρονικό αίτημα των φοιτητικών ενώσεων για μεγαλύτερο αριθμό θέσεων προς μεταγραφές στα δημόσια πανεπιστήμια από πανεπιστήμια του εξωτερικού ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι λύσεις απαιτούνται και στα προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο