Ζέτα Αιμιλιανίδου: Σύντομα η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού

Την πεποίθηση ότι σύντομα θα θεσπιστεί εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Ερωτηθείσα για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, η κα Υπουργός είπε ότι «έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ενώ η Κομισιόν θα μας βοηθήσει στις αναγκαίες μελέτες πριν τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού και αυτός ο καθορισμός εξαρτάται πάντοτε από τις μελέτες και τα αποτελέσματα τους και από την τεχνογνωσία της Κομισιόν και του ΔΓΕ. Τα αναμένουμε μέχρι τέλους του έτους και μόλις υπάρχουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης - δηλαδή κάτω του 5%, σήμερα η ανεργία είναι στο 6,5% από 17% το 2013 - πιστεύουμε σύντομα, θα μπορέσουμε να έχουμε εθνικό κατώτατο μισθό».
 
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείσα για τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η κα Αιμιλιανίδου είπε ότι «είναι σημαντικό ότι, πράγματι, μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση έχουμε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία – διότι πρέπει να περάσει από τις Γενικές Συνελεύσεις τόσο της εργοδοτικής πλευράς όσο και των εργαζομένων – μετά από μια μεσολαβητική πρόταση που έχω υποβάλει. Είναι μια ισορροπημένη πρόταση που αφενός διασφαλίζει δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας.
 
Θεωρώ ότι η κατ΄αρχήν συμφωνία είναι επωφελής για τα μέρη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους, διότι πραγματικά με καλή θέληση έχουμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα».
 
Ερωτηθείσα η κα Υπουργός είπε ότι «με βάση την πρόταση και την κατ΄αρχήν συμφωνία, για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα εκδοθεί διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται κατώτατος μισθός».
 
Σε ερώτηση τι προνοεί η κατ΄ αρχήν συμφωνία, η κα Υπουργός είπε ότι «τα σημαντικά θέματα ήταν η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα αξιοπρεπή μισθό. Υπήρξε αίτημα των εργαζομένων για επαναφορά κάποιων δικαιωμάτων που είχαν παραχωρήσει το 2013 και αυτά εν μέρει έχουν επαναφερθεί». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η συμφωνία είναι τετραετής και σε αυτό καταλήξαμε για να διασφαλίσουμε την εργατική ειρήνη για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα».
 

 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»