Η πάταξη της αδήλωτης εργασίας σε συνάντηση Επαγγελματιών Φωτογράφων και Υπουργείου Εργασίας

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Φωτογράφων Κύπρου (ΣΕΦΚ), Μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), πραγματοποίησε συνάντηση με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την επιθεώρηση της αδήλωτης εργασίας. 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία του ΣΕΦΚ με το Υπουργείο Εργασίας και η υποβολή προτάσεων για λήψη αποτελεσματικών μέτρων προς πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας στον τομέα της επαγγελματικής φωτογράφισης.  

Ο ΣΕΦΚ επεξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το φαινόμενο, μη επαγγελματίες φωτογράφοι να ασκούν το επάγγελμα του φωτογράφου ως δεύτερο επάγγελμα και να προσφέρουν υπηρεσίες φωτογράφισης κυρίως σε σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις καθώς και σε τελετές γάμων και βαφτίσεων, παραλείποντας να δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν από την προσφορά των εν λόγω υπηρεσιών και να μην καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές στα Ταμεία του Κράτους (π.χ. Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΓεΣΥ, ΦΠΑ, Φόρο Εισοδήματος, κλπ.) κατά παράβαση των σχετικών νομοθεσιών. 

Αξιοποιώντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δημογραφική Έκθεση 2017) όπου καταγράφεται ο αριθμός τέλεσης γάμων (2017: 13,062) ο ΣΕΦΚ εκτιμά ότι κατά το 2017, ποσό της τάξης των €16 εκ. που έχει προκύψει μόνο από τις υπηρεσίες φωτογράφησης γάμων, δεν έχει δηλωθεί ως εισόδημα, ούτε έχουν καταβληθεί εισφορές επί των εισοδημάτων αυτών στα Ταμεία του Κράτους, συνεπώς η Πολιτεία έχει απωλέσει σημαντικά έσοδα.  

Μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος, συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΣΕΦΚ και του Υπουργείου Εργασίας και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής στοχευμένων επιθεωρήσεων, προς πάταξη της αδήλωτης εργασίας στον τομέα της επαγγελματικής φωτογράφισης. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης