ΚΟΕ: Καμπανάκι για τις αλλαγές στις εκποιήσεις

Μετριασμό της δυναμικής της οικονομικής μεγέθυνσης στην Κύπρο αναμένει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι αλλαγές στον νόμο των εκποιήσεων που προτάθηκαν πρόσφατα αναμένεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκποιήσεων και να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 3,9% το 2018 σε 3,4% το 2019 και να παραμείνει στο 3,4% το 2020. Οι προοπτικές της οικονομίας προβλέπονται να παραμείνουν ευνοϊκές λόγω εγχώριων και εξωτερικών παραγόντων, όπως οι ικανοποιητικοί ρυθμοί αύξησης της δραστηριότητας και της απασχόλησης στην Κύπρο τα προηγούμενα τρίμηνα, ο ψηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμό μεγέθυνσης στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι υποβοηθητικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο εξωτερικό, ο χαμηλός πληθωρισμός, η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση στην Κύπρο και η περαιτέρω πρόοδος στον εγχώριο τραπεζικό τομέα.

Η πρόσφατη πορεία των δεικτών από τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας (ανάμεσα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές), αποτυπώνει χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και την απουσία βελτιώσεων ευρείας κλίμακας στην εγχώρια εμπιστοσύνη, αποδυναμώνοντας τη δυναμική ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα. Κίνδυνοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν από βραδύτερη πρόοδο στην απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προειδοποίηση για καθυστέρηση στις εκποιήσεις
Ταύτοχρονα το ΚΟΕ σημειώνει ότι οι αλλαγές στον νόμο των εκποιήσεων που προτάθηκαν πρόσφατα αναμένεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκποιήσεων και να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου, προσθέτοντας ότι τέτοιες τροποποιήσεις ενδέχεται να αυξήσουν τους κινδύνους επιδείνωσης των προοπτικών αφού κλονίζουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την αξιοπιστία της Κύπρου, αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών, και ενθαρρύνουν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Το ψηλό δημόσιο χρέος σε συνάρτηση με την ισχυρότερη διασύνδεση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους ενέχει κινδύνους για τις προοπτικές, ειδικότερα αν τροποποιήσεις παρόμοιες με τις προτεινόμενες ενσωματωθούν στη νομοθεσία. Αυξητικές πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες (π.χ. από το κρατικό μισθολόγιο ή/και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ), επίσης, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές. Επιπρόσθετα, κίνδυνοι για τις προοπτικές ενδεχομένως να προκύψουν από μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει ακόμα. 

Θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν από μεγαλύτερο βαθμό υλοποίησης επενδύσεων από ό,τι αντανακλάται στους οικονομικούς δείκτες, τονίζει καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές