Προς νέα πρόταση για εγκλωβισμένους αγοραστές

Νέα αναθεωρημένη πρόταση νόμου για την επίλυση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων αγοραστών θα παρουσιαστεί στην ερχόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. 
 
Στη σημερινή συνεδρία, παρουσία του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου, συνεχίστηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου και συμφωνήθηκαν όπως γίνουν επιπλέον αλλαγές στη διατύπωση του κειμένου.
 
«Θα ετοιμαστεί αναθεωρημένη πρόταση νόμου με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί σήμερα και πιστεύω ότι αυτό το διαχρονικό θέμα και μετά από 16 συνεδριάσεις η Επιτροπή σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και του Κτηματολογίου πιστεύουμε ότι θα υπάρχει κατάληξη σε ένα νομοθέτημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα άρει όσα προβλήματα παρουσιάζονται στη μη έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας για τους καλή τη πίστη αγοραστή», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου.
 
Τα τελικά κείμενα, είπε, θα συζητηθούν στις συνεχόμενες συνεδρίες της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν κατατεθεί από το Κτηματολόγιο, μέχρι το τέλος Μαΐου ο αριθμός των συμπληρωμένων αιτήσεων για τις οποίες η διαδικασία απόκτησης τίτλου έχει ολοκληρωθεί, φτάνει συνολικά στις 6.086 στο τέλος Μαΐου 2019.

Κατά την ίδια περίοδο στα επαρχιακά γραφεία του τμήματος έγιναν δεκτές συνολικά 17.443 χιλ. αιτήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, για έκδοση ή μεταβίβαση τίτλου ακινήτου.

Οι πλείστες αιτήσεις που έχει ενώπιον του το Τμήμα Κτηματολογίου, αφορούν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας (9.567) ενώ 7.876 αιτήσεις αφορούν ακίνητα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, οι οποίες και παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Την πρωτιά στην υποβολή αιτήσεων από εγκλωβισμένους αγοραστές κατέχει το κτηματολόγιο Αμμοχώστου, το οποίο έχει δεχθεί 4.349 αιτήσεις, εκ των οποίων 2.925 αφορούν ακίνητα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας. Ακολουθεί το κτηματολογικό γραφείο Πάφου με την υποβολή 4.235 αιτήσεων, της Λάρνακας με 3.365 αιτήσεις, της Λευκωσίας με 3.100 και της Λεμεσού με 2.394 αιτήσεις. Σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνεται αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Στο αρχικό στάδιο εξέτασης από τα κτηματολογικά γραφεία βρίσκονται περίπου 8 χιλ. αιτήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (7.773) αφορά περιπτώσεις ακινήτων χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.

Μόνο 192 αιτήσεις αναφορικά με ακίνητα για τα οποία υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο εξέτασης ενώ, αιτήσεις εκκρεμούν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας μέχρι τη συμπλήρωσή τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους