Ημερήσια και εβδομαδιαία άνοδος στο ΧΑΚ

Με θετικό πρόσημο έκλεισε την Παρασκευή 28 Ιουνίου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 71,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,20%. Σε εβδομαδιαία βάση, η κυπριακή αγορά σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 2,45%.
 
Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε επίσης άνοδο σε ποσοστό 0,23% κλείνοντας στις 42,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις €281,462.
 
Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη σημείωσε η Επενδυτική Αγορά σε ποσοστό 1,96%, ακολουθούμενη από τα Ξενοδοχεία σε ποσοστό 1,07% και την Εναλλακτική σε ποσοστό 1,06%. Αντίθετα, πτώση κατέγραψε ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,55%.
 
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με όγκο συναλλαγών €130.785 (άνοδος 0,89% - τιμή κλεισίματος €1,58). Ακολούθησαν οι μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας με €90.314 (πτώση 3,73% - τιμή κλεισίματος €0,878), της Πετρολίνας με €20.454 (πτώση 0,89% - τιμή κλεισίματος €1,11), της Logicom με €11.729 (χωρίς μεταβολή - τιμή κλεισίματος €1,32) και της Louis με €5.687 (πτώση 3,64% - τιμή κλεισίματος €0,053).
 
Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 8 κινήθηκαν ανοδικά, 9 πτωτικά και 7 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στις 206.
 
Μειώνεται η έκτακτη Αμυντική Εισφορά στους τόκους των Εταιρικών Ομολόγων
Εξάλλου το ΧΑΚ ανακοίνωσε τη μείωση από το 30% στο 3% του ποσοστού που παρακρατείται ως Έκτακτη Αμυντική Εισφορά στους τόκους των εταιρικών ομολόγων.
 
 Ήδη, η σχετική ρύθμιση εγκρίθηκε στις 14 Ιουνίου 2019 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Με τη νέα αυτή ρύθμιση, την οποία το ΧΑΚ χαιρετίζει, ευθυγραμμίζεται η φορολόγηση του ποσοστού των τόκων εταιρικών χρεογράφων, με την αντίστοιχη φορολόγηση επί των τόκων Κρατικών Ομολόγων.
 
«Η εξέλιξη αυτή δίνει την ευχέρεια για να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός στην Κύπρο, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά καθηλωμένος. Τα Εταιρικά Ομόλογα, συνιστούν διεθνώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κεφαλαιαγοράς και έναν τομέα ουσιώδους σημασίας στις Αγορές», σημειώνει το ΧΑΚ.
 
Αναφέρεται δε ότι το ΧΑΚ θα υποβάλει εισηγήσεις του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε η σχετική ρύθμιση να εμπλουτιστεί νομικά περαιτέρω, για να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες πιθανών εκδοτών και επενδυτών στο προϊόν αυτό, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της εισαγωγής της νέας ρύθμισης, προς ανάπτυξη του πολύ σημαντικού αυτού εργαλείου για άντληση κεφαλαίων.
 
Νέα υπηρεσία για τα Συλλογικά Επενδυτικά Σχέδια
Το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε, επίσης, ότι πρόσφατα έθεσε σε εφαρμογή κανονιστικό πλαίσιο που προβλέπει για την παροχή νέας υπηρεσίας για τα Συλλογικά Επενδυτικά Σχέδια (Funds).
 
Αυτή συγκεκριμένα αφορά στην ανάληψη και τήρηση από το ΧΑΚ, μητρώων κατόχων μεριδίων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) και Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), των οποίων τα μερίδια δεν τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε χρηματιστηριακή αγορά.
 
Επικύρωση αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Vernon Property Plc
Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου, σε πρόσφατη συνεδρία του, επικύρωσε την απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Vernon Property Plc, ως είχε ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου 2019.
 
Με βάση τα πιο πάνω, η αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας θα έχει ισχύ μέχρι και τις 14 Αυγούστου 2019 (συμπεριλαμβανομένης) ή μέχρι τον διορισμό εκ μέρους της εταιρείας φορέα ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες τήρησης μητρώου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις