Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Να αλλάξει, όχι να σταματήσει το επενδυτικό πρόγραμμα

Την ανάγκη διαφοροποίησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει.
 
«Αν σταματήσει απότομα θα δημιουργήσει προβλήματα, αν το αφήσεις να διευρυνθεί και να παραταθεί θα δημιουργήσει προβλήματα σε άλλους τομείς όταν έρθει κρίση στον κατασκευαστικό τομέα», είπε, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, αφού στην καλύτερη περίπτωση η κυπριακή γη δεν θα μπορέσει να απορροφήσει την ανέγερση άλλων πύργων, ενώ ήδη καταγράφονται αντιδράσεις από την ΕΕ και άλλους οργανισμούς.

Σημείωσε επίσης τις συνέπειες του προγράμματος, όπως τις αυξήσεις στη γη, στο κόστος ανέγερσης και στα ενοίκια στις περιοχές που παρατηρείται ανάπτυξη που σχετίζεται με το επενδυτικό πρόγραμμα.

«Εμείς απλά λέμε ότι αναδεικνύουμε τους κινδύνους και θέμα των πολιτικών να ζυγίσουν αυτά τα θέματα και να πάρουν τις αποφάσεις», είπε.

Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, διατήρηση πλεονασμάτων
Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της διατήρησης των πλεονασμάτων, ενόψει και των εξωτερικών κινδύνων όπως τους εμπορικούς πολέμους και τη συζήτηση για τερματισμό της υποβοηθητικής νομισματικής πολιτικής, εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την κυπριακή οικονομία.

«Η Κύπρος είναι μια μικρή ανοιχτή, οικονομία, υπερδανεισμένη και μία απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, που θα έχει σημαντική αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και πιο μακροπρόθεσμα του δημοσίου, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση ης Εαρινής Έκθεσης για το 2019 και αναφέρθηκε ακόμη στην αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον εμπορικό πόλεμο.
 
«Ποια είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα; Μεταρρυθμίσεις μεταρρυθμίσεις μεταρρυθμίσεις», τόνισε.
 
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ορθολογικός μηχανισμός περιορισμού του κρατικού μισθολογίου στα επίπεδα του ονομαστικού ΑΕΠ, μηχανισμού ο οποίος να ισχύει και για τους νεοεισερχόμενους,  στην ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) ειδικά όταν μεγάλο μέρος τους έχει αναληφθεί από τον δημόσιο τομέα (λόγω της πώλησης του εξυπηρετούμενου μέρος της ΣΚΤ) και στη δημιουργία μηχανισμού που να διοχετεύει τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ενόψει πιέσεων για αύξηση των δημοσίων δαπανών.
 
«Βλέπουμε τις τάσεις για αυξημένες απαιτήσεις και παραχωρήσεις, πρέπει να προστατευθούν τα πλεονάσματα. Αυτά τα πλεονάσματα ίσως να είναι καλό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να τα δεσμεύσει για να καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», είπε.
 
Αν θεσπιστεί ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεσε, «θα έχει θετικό αντίκτυπο, αφού αυτός που θα σε δανείζει θα έχει χαμηλότερο ρίσκο άρα θα είναι έτοιμος να αγοράσει την επόμενη έκδοση χρέους με χαμηλότερο επιτόκιο, πολύ σημαντικό  για τόσο ψηλό δημόσιο χρέος».
 
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της συνταξιοδοτικής επάρκειας και στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος  στην  Κύπρο, που θα αντιμετωπίσει το διαχρονικά χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης από τα νοικοκυριά και την μη αποτελεσματική διαχείριση των συνταξιοδοτικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το συνταξιοδοτικό αποθεματικό στην Κύπρο το 2015 αντιστοιχούσαν στο 27% του ΑΕΠ πολύ χαμηλότερα από το 72,7% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και του 88,1% της ΕΕ.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, θέμα που εγείρουν πολλοί διεθνείς οργανισμοί.

«Μπορεί να πηγαίνει καλά η οικονομία έχουμε καλά αποτελέσματα από τουρισμό, τον τομέα των ακινήτων, τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά δεν είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε γρήγορα σε μια νέα κρίση», είπε.Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την ανάγκη διαφοροποίησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, αλλά δεν είπε πως αυτό πρέπει να σταματήσει.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης