Μάζεψαν αρχαία και πίνακες €700 χιλιάδων από την πρώην ΣΚΤ

Τέσσερις συλλογές έργων τέχνης, νομισμάτων και αρχαιοτήτων συνολικής αξίας άνω των €700.000, τα οποία ανήκαν στην πρώην ΣΚΤ, περισυνέλλεξε η ΚΕΔΙΠΕΣ από καταστήματα και γραφεία της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας παγκύπρια.
 
Τα εν λόγω αντικείμενα, τα οποία παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση η ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, θα παραδοθούν στο Υπουργείο Οικονομικών και η αξία τους θα αφαιρεθεί από της υποχρεώσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος.
 
Η συλλογή των έργων τέχνης αποτελείται από περισσότερα από 1.050 έργα τέχνης, η αξία των οποίων ανέρχεται σε πέραν των €400.000 ευρώ, ενώ η αξία της συλλογής των νομισμάτων και μεταλλίων είναι πέραν των €300.000.
 
Ο Πρόεδρος του μεταβατικού ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, Ανδρέας Χαραλάμπους, τόνισε πως μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται 222 πίνακες γνωστών Κύπριων καλλιτεχνών συνολικής αξίας €335 χιλιάδων ευρώ, καθώς επίσης και άλλοι 547 πίνακες αυτοδίδακτων Κύπριων καλλιτεχνών, αξίας €83 χιλιάδων ευρώ.
 
 
 
Η αξία της συλλογής των νομισμάτων και μεταλλίων  είναι πέραν των  €300,000 με αρκετά χρυσά και ασημένια νομίσματα, μετάλλια αλλά και χαρτονομίσματα συλλεκτικής αξίας. Στη συλλογή υπάρχουν μεταξύ άλλων νομίσματα της  Κωνσταντινούπολης του 1876, που είναι από τα πρώτα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν στην Κύπρο, νομίσματα και χαρτονομίσματα από την περίοδο της αγγλοκρατίας καθώς και συλλογές νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.    
 
Στη συλλογή της ΚΕΔΙΠΕΣ υπάρχουν επίσης 38 αρχαία αντικείμενα τα οποία ανήκουν στο κράτος. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
 
 
 
Έχει συλλεχθεί επίσης ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, κυρίως Κυπρίων συγγραφέων, από τις βιβλιοθήκες των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων τα οποία θα παραδούν στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη.
 
Μιλώντας κατά την παρουσίαση των συλλογών που βρίσκονται στα γραφεία της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο Πρόεδρος του μεταβατικού ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι «πρόκειται για συλλογές μιας ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας, οι οποίες κοσμούσαν εδώ και χρόνια τα καταστήματα και τα γραφεία του Συνεργατισμού σε ολόκληρη την Κύπρο» και αποτελούν μέρος της κυπριακής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
 
«Κάθε κομμάτι έχει τη δική του ιστορία από τη δημιουργία του μέχρι την απόκτηση του από τον Συνεργατισμό, ο οποίος στήριξε Κύπριους καλλιτέχνες, Κύπριους συγγραφείς, συνέλεξε και διαφύλαξε τα νομίσματα και τις αρχαιότητες του τόπου μας», κατέληξε.
 

 

Δειτε Επισης

Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης