Συνάντηση κοινοτήτων Ακάμα με το Πολεοδομικό Συμβούλιο

Επίσκεψη στις κοινότητες του Ακάμα πραγματοποίησε τριμελής επιτροπή του Πολεοδομικού Συμβουλίου μαζί με λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας, μετά τις προσπάθειες της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους για τα προβλήματα που ταλανίζουν τις κοινότητες εδώ και τρεις δεκαετίες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κοινοτική Δράση. 

Στο πλαίσιο των εργασιών της για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου της περιοχής του Ακάμα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους κοινοτάρχες και επισκέφθηκε διάφορα σημεία εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων τα οποία εμπίπτουν σε περιοχές Natura 2000 και Ζώνες Προστασίας, όπου βρίσκονται ιδιωτικές περιουσίες κατοίκων των γύρω χωριών. Η αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε τους κοινοτάρχες ότι το Τοπικό Σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2019. 

Σε δηλώσεις του εκ μέρους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν και οι δικές τους εισηγήσεις. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όλοι εμείς, οι κάτοικοι των κοινοτήτων, αισθανόμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη Κύπρο. Ενώ παρακολουθούμε άλλες περιοχές να αναπτύσσονται και τον κόσμο να αξιοποιεί τις περιουσίες του για να ευημερήσει, εμείς παραμένουμε θεατές. Νιώθουμε αδικημένοι», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης της Ίνειας κ. Γιάγκος Τσίβικος αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Ίνειας, λέγοντας ότι όλη η περιουσία των κατοίκων της εμπίπτει σε Ζώνες Προστασίας, με τους κατοίκους να βιώνουν τον αργό θάνατο της κοινότητάς τους χρόνο με τον χρόνο. «Βασικότερη παράμετρος για τις κοινότητες και τους ανθρώπους του Ακάμα», σημείωσε «πρέπει να είναι η συνύπαρξη του περιβάλλοντος με τον άνθρωπο. Στην περίπτωσή μας, ο άνθρωπος ξεχάστηκε», κατέληξε. 

Όσον αφορά το θέμα της ήπιας ανάπτυξης που ζητούν οι κοινότητες και η οποία επιτρέπεται στις περιοχές Natura 2000, βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού ανέφερε πως έχει  δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι  ενάντια στο περιβάλλον και πως λανθάνονται οικτρά. 

"Εμείς κρατήσαμε τον Ακάμα και τον κρατούμε μέχρι σήμερα. Εμείς οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα τον προστατεύσαμε και θα συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε. Ζητούμε, όμως, το δικαίωμα για ήπια ανάπτυξη, για να μπορέσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας να παραμείνουμε στα χωριά", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές