DBRS: Στο «ΒΒΒ» (χαμηλό) η αξιολόγηση της Κύπρου

Στο «ΒΒΒ» (χαμηλό) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ο οίκος DBRS, ενώ διατήρησε σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.  
 
Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε στο «R-2 (μεσαίο)» την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.
 
Ο DBRS τονίζει πως η επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι, ενώ η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή εικόνα, απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για μείωση, ακόμη περισσότερο, των κινδύνων για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι παραμένουν σχετικά υψηλοί.
 
«Η αξιολόγηση «ΒΒΒ» (χαμηλό)» που διαθέτει η Κύπρος υποστηρίζεται από τη σταθερή δημοσιονομική θέση της Κύπρου, το συνετό πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα της σε επενδύσεις, ενθαρρύνοντας ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον», υπογραμμίζει.
 
Παρόλα αυτά, τονίζει ο DBRS, η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα ακόμα υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που στηρίζεται στις υπηρεσίες, γεγονός που εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.
 
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, ο κύριος κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο παραμένουν το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ και το χρέος του ιδιωτικού τομέα.
 
Παρά την ουσιαστική μείωση του ΜΕΔ - κατά 64% από την κορύφωση τους το 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 – το ποσοστό τους «παραμένει υψηλό», αναφέρει και σημειώνει πως τα ΜΕΔ του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στο 30,5% του συνόλου των δανείων τον Δεκέμβριο του 2018, από 49,0% τον Μάιο του 2016.
 
Εν μέρει, σύμφωνα με τον οίκο, αυτό αντανακλά τη μείωση του χαρτοφυλακίου των δανείων, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνουν τα χρέη τους.
 
Ο οίκος αναφέρει ότι η μείωση των ΜΕΔ καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την μείωση του χρέους του εταιρικού τομέα, ενώ ήταν περιορισμένη, όπως σημειώνει, η μείωση των ΜΕΔ των νοικοκυριών, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 505 των συνολικών ΜΕΔ.
 
Ο DBRS αναμένει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των ΜΕΔ, λόγω του κυβερνητικού προγράμματος ΕΣΤΙΑ, των προσπαθειών των τραπεζών, την πτώση της ανεργίας, την αύξηση των τιμών των κατοικιών και τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
 
Με την ισχυροποίηση της κυπριακής οικονομίας, η αγορά κατοικίας συνέχισε να ανακάμπτει το 2018, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 1,8%, επισημαίνει.
 
Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή εικόνα
Ο οίκος αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου παρέμεινε το 2018 ισχυρή, σημειώνοντας ότι από το 2015, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 3,8%.
 
«Η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις και έχει διευρυμένη βάση, με τις κατασκευές, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τη βιομηχανία να συνεισφέρουν», υπογραμμίζει.
 
Αναφέρει επίσης ότι η αύξηση της απασχόλησης ήταν επίσης ισχυρή, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,1% το Φεβρουάριο του 2019 και οι μισθοί αυξάνονται.
 
Αυτό, μαζί με τον χαμηλό πληθωρισμό, υποστηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα, σημειώνει.
 
Επιπλέον, ο DBRS αναφέρει ότι το 2019 η ανάπτυξη προβλέπεται να μετριαστεί στο 3,6%, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγων των αποπληρωμών του χρέους και των εισφορών στο νέο εθνικό σύστημα υγείας.
 
Οι δυσμενείς κίνδυνοι για τις προοπτικές, σημειώνει, σχετίζονται με ένα λιγότερο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και τις δυσμενείς εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο από το καζίνο θέρετρο που βρίσκεται υπό κατασκευή και άλλα έργα.

Η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη της βελτίωσης, προσθέτει.
 
Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος είναι ένα ελκυστικό κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικός προορισμός και ο τομέας του τουρισμού διαφοροποιείται σε νέα προϊόντα και αγορές, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό.
 
Η αναμενόμενη εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου αποτελεί μια άλλη πιθανή πηγή ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, το μικρό μέγεθος της οικονομίας της με βάση τις υπηρεσίες εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς μεταβολές στην εξωτερική ζήτηση, προσθέτει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»