Πρόεδρος: Πάροχοι υγείας και εμπλεκόμενοι να γίνουν συνεργάσιμοι για ΓεΣΥ

Για άλλη μια φορά κάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όλους τους παρόχους υγείας ή όλους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα υγείας «επιτέλους να γίνουν πιο συνεργάσιμοι ώστε να αποδώσουμε στον κάθε πολίτη αυτό που ως κράτος οφείλουμε». 

Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ανέφερε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που τώρα εφαρμόζει ΓεΣΥ, το οποίο κάποτε έπρεπε να γίνει. 

«Να το κάνουμε να πετύχει»
Χαρακτηρίζοντας το ΓεΣΥ ως μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας, ανέφερε ότι παρόλο που είναι ένα σχέδιο που πιθανόν να βρίσκει κάποιους διαφωνούντες, εντούτοις «μέσα από τη συνεργασία θα πρέπει να το κάνουμε να δουλέψει και στην ίδια τη νομοθεσία περιέχονται πρόνοιες που αν και εφόσον παρατηρηθούν κάποιες αδυναμίες ή ελλείψεις, να διορθωθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, αυτό που έχει γίνει κατορθωτό είναι μέσα από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, να καταστεί δυνατόν, έστω και με τις αρχικές διαφωνίες κάποιων, να υιοθετήσουμε ένα σύστημα, προσθέτοντας ότι η βούληση και η αποφασιστικότητα όλων είναι να δουλέψει, να επιβιώσει και να προσφέρει.

«Η προεδρική δημοκρατία έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει σταθερότητα στη διακυβέρνηση. Έχει όμως μειονέκτημα του ότι αν δεν έχεις κυβέρνηση συνεργασίας ή αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν συνεργάζονται τότε όση και να είναι η αποφασιστικότητα σου δεν επιτυγχάνεις», είπε σχετικά.

Χρειάζεται υπευθυνότητα
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο χρυσός κανόνας είναι η συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων και Κυβέρνησης ώστε τουλάχιστον τα σημαντικότερα που οφείλουμε στους πολίτες να υπερβαίνουν τα κομματικά».

Εξήγησε επίσης ότι «δεν είναι διά της αντιπαράθεσης που επιτυγχάνεται η κοινή συνισταμένη, αλλά διά του διαλόγου και πλείστες όσες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και μεταρρυθμίσεις που επιφέραμε έγιναν μετά από την υπευθυνότητα που υπέδειξαν και οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε θέματα όπως ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης να ξεπεραστούν μέσα από μια σειρά νομοσχεδίων που κατατίθενται εντός δυο-τριών εβδομάδων».

Οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επιγραμματικά πως προωθούνται ή θα προωθηθούν οι ακόλουθες σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες, όπως είπε, «φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο οικονομίας»:
(1)   Της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπου κατατέθηκαν σειρά νομοσχεδίων που αν και απορρίφθηκαν θα επανακατατεθούν, και τα οποία αφορούν τη διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού, τη διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αναδιοργάνωση κλιμάκων και την κινητικότητα  δημοσίων υπαλλήλων.

(2)   Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Προς τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με την Εσθονία, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης σχετικό πρόγραμμα ύψους €250 εκατ.

«Το πλέον σημαντικό για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής, είναι η πρόθεσή μας, σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ενοποιήσουμε όλες τις συναφείς αρμοδιότητες σε ένα Υφυπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας», πρόσθεσε.

(3)   Eνίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων στο σύστημα Δικαιοσύνης μέσω υιοθέτησης σχετικών νομοσχεδίων που βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας.

(4)   Εφαρμογή του ΓεΣΥ με υλοποίηση της πρώτης φάσης την 1η Ιουνίου 2019. Όπως τόνισε ο ΠτΔ, η μαζική εγγραφή πολιτών στο σύστημα καταδεικνύει τη στήριξη τους στο νέο σύστημα Υγείας, ενισχύοντας την αποφασιστικότητά μας, παρά τα όποια αναμενόμενα προβλήματα ενδέχεται να υπάρξουν στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του συστήματος και τις όποιες αντίθετες απόψεις από διάφορους κύκλους, να προχωρήσουμε απρόσκοπτα με τους σχεδιασμούς μας, ούτως ώστε επιτέλους να δώσουμε στους πολίτες αυτό που απαιτούν και αξίζουν:

Παράλληλα, η αναμενόμενη εφαρμογή της λεγόμενης «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» και ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποθέσεων στο δικαστήριο, αποτελούν καθοριστικά βήματα προς τη βελτίωση και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική μελέτη της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε  πως το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και, εν συνεχεία, στη Βουλή των Αντιπροσώπων το συντομότερο.

(5)   Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις Δήμων και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, ούτως ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και αφορούν την καθημερινότητά τους.

(6)   Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό με  βασική στόχευση την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επίλυση διαρθρωτικών αδυναμιών και τη διείσδυσή μας σε νέες μεγάλες αγορές.

(7)   Εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου που ήδη βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

(8)   Ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων που προσφέρει μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τον τομέα των Υπηρεσιών, μέσα και από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.

(9)   Βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, μέσω και της δημιουργίας του Υφυπουργείου που έχω αναφερθεί, ενώ, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, έχει ήδη συσταθεί Εθνικό Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα.

(10) Προώθηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων το οποίο αναμένεται αύριο να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

(11) Επιπλέον, «αντιλαμβανόμενοι τις ταχύτατες εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain», είπε ο Πρόεδρος.

(12) Μετοχοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, καθώς και αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.

(13) Μεταρρύθμιση δομών διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύσταση νέας ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τα Ταμεία Προνοίας.

(14) Ολοκλήρωση της συνολικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που άρχισε με το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών, περιλαμβανομένου του συστήματος αξιολόγησης και της βέλτιστης αποδοτικότητας του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών, με στόχο της ενίσχυση της παρεχόμενης παιδείας που όλοι αναγνωρίζουμε υστερεί συγκριτικά με τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

(15) Αύξηση της παραγωγής και ενίσχυση της εξωστρέφειας των βιομηχανιών του τόπου, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την παραγωγή καινοτόμων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων προϊόντων.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, η υιοθέτηση των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «με τη δική σας δεδομένη θετική στάση και συνεργασία, αλλά και τη βούληση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, θα επιτύχουμε την εφαρμογή του φιλόδοξου, αλλά υλοποιήσιμου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, προς όφελος των πολιτών και της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας». 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών