Τα έργα που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών

Το νέο Κτήριο της Βουλής, ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, η προκήρυξη προσφορών του οποίου προγραμματίζεται εντός του έτους, η ανέγερση του νέου κυπριακού μουσείου που αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020 και ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά, η ημερομηνία υποβολής προσφορών του οποίου λήγει τέλος του Μάη, είναι τα μεγάλα έργα που προωθούνται από το Υπουργείο Μεταφορών. 
 
Πιο μακροπρόθεσμα έργα είναι, μεταξύ άλλων, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, Αστρομερίτη-Ευρύχου και η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου Λευκωσίας.
Στα εν λόγω έργα αναφέρθηκε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία μίλησε για τα οδικά και άλλα δημόσια έργα που ολοκληρώθηκαν, για αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα προωθηθούν καθώς και για όσα ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες, πολιτική Αεροπορία, οδικές μεταφορές, συγκοινωνίες, ταχυδρομεία και αρχαιότητες. 
 
Μάρτιος 2018 – Απρίλιος 2019
Στην παρουσίαση του έργου του Υπουργείου Μεταφορών για την περίοδο Μαρτίου 2018 - Απριλίου 2019, η κ. Αναστασιάδου είπε αρχικά ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε πορεία αναδιάρθρωσης, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, τη δημιουργία κρατικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, την αυτονόμηση του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και τη δημιουργία Διεύθυνσης Δημόσιων Μεταφορών.
 
Τα κύρια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν όπως είπε το οδικό δίκτυο, την επέκταση των λιμανιών, τις νέες συμβάσεις δημόσιων μεταφορών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ύψους 10,3 εκ. ευρώ, η κατασκευή του κάθετου δρόμου Λιμανιού Λεμεσού ύψους 11,5 εκ., η βελτίωση της Λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι ύψους 6,8 εκ., η Λεωφόρος Αγλαντζιάς ύψους 16,2 εκ., η επέκταση του Δικαστηρίου στην Πάφο ύψους 6,1 εκ.

Στα έργα που ολοκληρώθηκαν στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αδειοδότη υπηρεσιών Εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εξαγγέλθηκε το σχέδιο χορηγιών για επιχορήγηση πολιτών για ευρυζωνικές συνδέσεις υπέρ ψηλών ταχυτήτων, και η χρηματοδότηση της πιλοτικής εφαρμογής Σχεδίου για αγορά tablet σε μαθητές.
 
Στα υπό εξέλιξη έργα, η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου, η προκήρυξη διαγωνισμού εντός του 2019 για αδειοδότηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για χρήση από τεχνολογίες 5G, στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τις τεχνολογίες διαστήματος και δημιουργία Κυπριακού space agency, την εγκατάσταση στην Κύπρο επίγειου δορυφορικού σταθμού EGNOS/RIM και την προώθηση της δημιουργίας έξυπνων πόλεων.
 
Έργα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Στη συνέχεια, η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, σημειώνοντας την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου στο Λόφο Αγίου Γεωργίου, δίπλα στην ΠΑΣΥΔΥ, στην αναβάθμιση των Αρχαιολογικών Μουσείων Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας, στη δημιουργία Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στην εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου για τους Αρχαιολογικούς χώρους Κάτω Πάφου και Τάφων των Βασιλέων και στη χρήση νέων τεχνολογιών σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Σε σχέση με τα έργα που ολοκληρώθηκαν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η κ. Αναστασιάδου έκανε αναφορά στην υπογραφή διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφούν συμφωνίες και με Λίβανο, Αίγυπτο και Κίνα. Έγινε επίσης, όπως είπε, προσέλκυση νέων εταιρειών μέσω σχεδίων κινήτρων, μειώθηκαν οι καθυστερήσεις στον εναέριο χώρο (FIR), και ενισχύθηκαν οι Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και η Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων. Στα υπό εξέλιξη έργα βρίσκονται η δημιουργία κρατικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών Αεροναυτιλίας.

Στη συνέχεια, η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε στις δράσεις στο Τμήμα Ταχυδρομείων, λέγοντας πως σε εξέλιξη είναι η λειτουργία νέων ΚΕΠ σε δύο αγροτικά Ταχυδρομικά γραφεία σε Κακοπετριά και Λεύκαρα, όπως και η τεχνολογική αναβάθμιση με την προμήθεια συστήματος διαχείρισης ταχυδρομικών αντικειμένων και συστήματος αυτοματοποίησης θυρίδων. Υπό μελέτη, είπε, είναι η προσφορά νέων υπηρεσιών όπως η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, e-delivery, η επέκταση αυτόματων θυρίδων παράδοσης δεμάτων Parcel 24, και η ηλεκτρονική ταχυδρομική θυρίδα e POBOX.

Στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ολοκληρώθηκε μεταξύ άλλων η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και η ψήφιση νομοθεσίας για περιοδικό τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων στον ιδιωτικό τομέα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών του Τμήματος και η εξυπηρέτηση του κοινού μέσω ΚΕΠΟ, ΚΕΠ και συστήματος Αριάδνη, καθώς και η προώθηση της εισαγωγής νέων διαδικτυακών υπηρεσιών όπως για παράδειγμα η απόκτηση μαθητικής άδειας οδήγησης και η ακινητοποίηση οχημάτων.

Όσον αφορά στο Τμήμα Δημόσιων Συγκοινωνιών, η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με την ανανέωση των συμβάσεων δημόσιων μεταφορών οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο του 2020. Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, οι σκέψεις και η εμπειρία του παρελθόντος αντικατοπτρίζονται στις νέες συμβάσεις έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις, η κ. Αναστασιάδου είπε πως έγιναν ειδικοί χειρισμοί και εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα.
 
Οδική ασφάλεια
Στην οδική ασφάλεια, η κ. Αναστασιάδου είπε πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει η προκήρυξη των προσφορών για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, και αναφέρθηκε επίσης στην εξάλειψη των μελανών σημείων στο οδικό δίκτυο και τη ψήφιση του Περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλατών Νόμου του 2018.

Στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, η Υπουργός αναφέρθηκε στη στοχευμένη ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας και της Βουλής, και η αντικατάσταση φωτισμού με LED στους αυτοκινητόδρομους. Επίσης, προωθείται η εγκατάσταση δέκα διπλών συσκευών ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε διάφορα σημεία στους αυτοκινητόδρομους και η εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WI-FI) στις πλατείες των κοινοτήτων. Ήδη σε 70 κοινότητες έχουν εγκατασταθεί WI-FI και αναμένεται να εγκατασταθούν σε άλλες 50.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αναπτύξεις στα Λιμάνια, η κ. Αναστασιάδου είπε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τον επενδυτή στο λιμάνι και την Μαρίνα της Λάρνακας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επέκταση και στις νέες υποδομές στο Βασιλικό για οχληρά φορτία και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα του ΦΑ καθώς και στην επιτυχή λειτουργία του λιμανιού Λεμεσού μετά την εμπορικοποίηση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες