Ανάκαμψη καταναλωτικής δαπάνης και αύξηση απασχόλησης στις Υπηρεσίες από το 2000

Σταδιακή ανάκαμψη καταγράφει η καταναλωτική δαπάνη στην Κύπρο, μετά την έντονη υποχώρηση κατά 5,5% που παρουσίασε την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  
 
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της κρίσης το ποσοστό απασχόλησης στον τομέα των Υπηρεσιών αυξήθηκε στο 80%. Την ίδια ώρα, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που παρουσίασαν μικρή αύξηση τιμών την περίοδο μεταξύ 2000 και 2017.

Τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκδοση «Η ευρωπαϊκή οικονομία από την αρχή της χιλιετίας - ένα στατιστικό πορτρέτο», της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο των εορτασμών της ημέρας της Ευρώπης. Πηγή των δεδομένων είναι η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ανακάμπτει η καταναλωτική δαπάνη
Κατά την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2017 η καταναλωτική δαπάνη στην Κύπρο παρουσίασε μεγάλες μεταβολές σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις.
 
Μεταξύ του 2001 και του 2006, η καταναλωτική δαπάνη στην Κύπρο κυμαινόταν από 3,5% ως 6,0%, ενώ το 2007 και το 2008 κατέγραψε ισχυρή αύξηση γύρω στο 8%. Από το 2009 έως το 2014, η καταναλωτική δαπάνη της Κύπρου επηρεάστηκε έντονα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σημειώνοντας μείωση που έφθασε μέχρι και το -5,5% (με εξαίρεση το 2010).
 
Έκτοτε, η ετήσια αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης ανέκαμψε σταδιακά και το 2017 έφθασε στο 3,9%.
 
Μικρή αύξηση τιμών προϊόντων και υπηρεσιών
Η συνολική αύξηση των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ του 2000 και του 2017 ήταν 36,6% και στις χώρες της Ευρωζώνης 33,8%. Η Κύπρος με μεταβολή των τιμών της τάξης του 32,8%, συγκαταλέγεται στις χώρες με μικρή αύξηση τιμών. Τη μικρότερη αύξηση είχε η Σουηδία με 29,1%, ενώ τη μεγαλύτερη η Ρουμανία με 257,0%.
 
Στο 80% η απασχόληση στις Υπηρεσίες
Από το 2000 μέχρι το 2017 το ποσοστό απασχολουμένων στον τομέα των Υπηρεσιών ως προς το σύνολο της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε συνεχόμενη αύξηση, από το 66,1% στο 74,0%.
 
Στην περίοδο 2000-2009, το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο ήταν σταθερό γύρω στο 73%. Στα έτη της οικονομικής κρίσης, 2010-2014, αυξήθηκε φθάνοντας στο 80% και έκτοτε παρέμεινε σταθερό.
 
Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες είναι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Κύπρο.
 
(ΚΥΠΕ)

Δειτε Επισης

ΡΙΚ: Μετά την 1η Απριλίου η καταβολή μισθών-Αιτία το Πάσχα των Καθολικών
Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη