Στην επόμενη θητεία της Βουλής δήλωση ΜΕΔ στο πόθεν έσχες Βουλευτών

Στην επόμενη θητεία της Βουλής θα ισχύσει η τροποποίηση του νόμου για το πόθεν έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών ώστε να περιλαμβάνονται στη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού οι δύο προτάσεις νόμου δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή Νομικών ώστε να βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τη 10η Μαΐου.
 
Ούτε και το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών (άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιακών συνδιαλέξεων) θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας στην τελευταία της συνεδρία πριν τις Ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής χρήζει περαιτέρω συζήτησης.
 
Οι δύο προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες κατατέθηκαν, η μία από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και αφορά τη δήλωση για τη μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η δεύτερη από τον Πρόεδρο των Οικολόγων και αφορά δήλωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και δανείων στα οποία οι ελεγχόμενοι είναι εγγυητές, ωστόσο κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων στην Επιτροπή προκειμένου, ο κ. Περδίκης να εξασφαλίσει τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, απέσυρε τη διάταξη για τους εγγυητές, χωρίς ωστόσο να πετύχει τον στόχο του.
 
Τα τρία νομοθετήματα συζητήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής τη 2α Μαΐου σε έκτακτη συνεδρία του σώματος προκειμένου να προλάβουν την 10η Μαΐου και το γεγονός ότι μέχρι τέλος Μαΐου οι Βουλευτές υποχρεούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως ο κ. Περδίκης απέρριψε την εισήγηση του για δήλωση δανείων στα οποία τα ελεγχόμενα πρόσωπα είναι εγγυητές, αλλά μέσα από τη συζήτηση τέθηκαν πληθώρα προτάσεων και εισηγήσεων, ώστε ο χρόνος να μην είναι αρκετός για να συζητηθεί και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Πολύ σύντομα να κατατεθούν γραπτώς οι τροπολογίες από τα κόμματα που θέλουν να τροποποιήσουν τις προτάσεις νόμου, ώστε τον Ιούνη να συνεχιστεί εντατικά η συζήτηση τους, συνέχισε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως πριν 16-17 ημέρες ορίστηκε έκτακτη συνεδρία για σήμερα με πρώτο θέμα το πόθεν έσχες επειδή θέλαμε να προλάβουμε τη 10η Μαΐου καθώς μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει οι Βουλευτές να υποβάλλουν τις δηλώσεις και θα θέλαμε να περιλάβουν στις δηλώσεις του τυχών μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν.
 
Περαιτέρω ανέφερε πως συγκεκριμένα κόμματα κατέθεσαν περαιτέρω προτάσεις για το πόθεν έσχες, είτε για συμπερίληψη προσώπων και εκπροσώπων οργανισμών, είτε για άλλα θέματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στην Επιτροπή Νομικών και τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα της να τα εξετάσει 'στο πόδι'.

Ο κ. Περδίκης είπε πως δεν πείσθηκε η πλειοψηφία της Επιτροπής για την ανάγκη έγκαιρης τροποποίησης του βασικού νόμου και εκ των πραγμάτων η συζήτηση απέβη άκαρπη καθώς ο χρόνος δεν επιτρέπει την ψήφιση και την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας πριν το τέλος Μαΐου.
 
Κάποια κόμματα είχαν επιφυλάξεις και η μη έγκαιρη κατάληξη συνιστά απόρριψη τους  συνέχισε παρατηρώντας πως τελικά διεφάνη πως' ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο'.
 
Σε ό,τι αφορά την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, ο κ. Γεωργίου είπε πως ακούστηκαν και κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα και για αυτό τον λόγο το νομοσχέδιο δεν θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια ώστε αυτές να συζητηθούν ικανοποιητικά.
 
Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συζητηθεί αρχές Ιουνίου και ο στόχος είναι πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές να τεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024