Πίσω στην Κεντρική η λίστα των ΜΕΔ των Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επέστρεψε σήμερα στο νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνο Ηροδότου τη λίστα που του είχε αποστείλει η τέως Διοικήτρια της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ).

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Ηροδότου, ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ, στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αν προκύπτει «εξυπηρέτηση» ΠΕΠ από τράπεζες τότε θα πρέπει να εξεταστεί η πολιτική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη του ΠΕΠ, αλλά και οι ευθύνες των Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας «για να τελειώνουμε. Όχι απλώς να τροφοδοτούμε ψιθύρους, κουτσομπολιό ή [να παρέχουμε] εργαλείο για όσους θέλουν να χτυπούν το πολιτικό σύστημα».

Απευθυνόμενος στον Διοικητή είπε ότι αν υπάρχει τέτοια πρακτική από τις τράπεζες, «τότε είναι ευθύνη δική σας να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο και να τελειώνει».

Έκαμε ακόμη αναφορά σε πρόσωπα από την πολιτική, νομοθετική και δικαστική εξουσία λέγοντας «να πάρουμε τις κορυφές και εκεί να εγκύψουμε μάλιστα, όνομα με όνομα, με πρώτο το όνομα του Προέδρου της Βουλής».

«Να χτυπηθούν τα κακά του πολιτικού συστήματος, να χτυπηθούν οι πολιτικοί εκείνοι οι οποίοι πράγματι έχουν εκμεταλλευτεί τη θέση τους, αλλά αποδεδειγμένα, όχι αόριστα, όχι με γενικότητες και χωρίς να στρέφεται η προσοχή αλλού» σημείωσε.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμη στον Διοικητή ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους αφού μελετήσει το υλικό που του έδωσε και λάβει υπόψη του όλα όσα του ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών, Ελέγχου ή Θεσμών. «Αυτό δεν θα το αφήσω σε επίπεδο κουτσομπολιού και διαρροών. Θα γίνει σοβαρή δουλειά σε βάθος και θα αγγίξουμε εκεί που πρέπει» είπε ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου δήλωσε ότι θεώρησε πως πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και ήρθε προ εκπλήξεως. Είπε ότι μόλις ανέλαβε και δεν είχε καμία ενημέρωση. «Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τούτο, δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για τούτο» συμπλήρωσε.

«Σέβομαι αυτά που λέτε, σέβομαι τους θεσμούς αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ήρθα προ εκπλήξεως» ανέφερε.
Είπε τέλος ότι η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τις ευθύνες της και ως μέρος του Ευρωσυστήματος.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους