Δημόσια Διαβούλευση για την Οικονομική Διπλωματία

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό η Δημόσια Διαβούλευση με αντικείμενο την Οικονομική Διπλωματία που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της στόχευσης για ενίσχυση και διεύρυνση του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών. 
 
Η ανάπτυξη δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας κατέχει ιδιαίτερη θέση στη Στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έχει πρόσφατα εγκαινιάσει σχετική συνεργασία με την κοινοπραξία Clingendael Academy – Ecorys, με στόχο την εκπόνηση εξειδικευμένης Στρατηγικής στον τομέα αυτό. Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. 
 
Στην εισαγωγική του ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι στην προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο αυτό και υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετέχουν ενεργά όλοι οι αρμόδιοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Οικονομικών, των Υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, καθώς και επιχειρηματικών και επαγγελματικών συνδέσμων και οργανώσεων. «Στην ομαδική αυτή προσπάθεια», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα ήταν παράλειψη να μην συμπεριληφθεί και συνυπολογιστεί η φωνή και άποψη της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και εν γένει του Κύπριου πολίτη».
 
Κατά τη Διαβούλευση αναδείχθηκαν από τους συμμετέχοντες και συζητήθηκαν με ομάδα αρμοδίων λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών πλειάδα συναφών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένοι τρόποι ενίσχυσης των μηχανισμών συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του δικτύου των Διπλωματικών του Αποστολών στο εξωτερικό με τον ιδιωτικό τομέα, τα οφέλη από τη συμμετοχική διαδικασία για διαμόρφωση της στρατηγικής για την οικονομική διπλωματία και την υλοποίησή της, η ανάγκη καθορισμού συνεκτικής εικόνας (“branding”) για σκοπούς προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, τρόποι αποτελεσματικότερης αξιοποίησης Κυπριών επιχειρηματιών που εδρεύουν στο εξωτερικό καθώς και των ξένων επιχειρηματιών που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο, και η ανάγκη παροχής εξειδικευμένης επιμόρφωσης στο Διπλωματικό προσωπικό.
 
Οι απόψεις, εισηγήσεις και σχόλια που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες καταγράφηκαν και θα μελετηθούν, με στόχο την αξιοποίησή τους στη διαμόρφωση της Στρατηγικής του Υπουργείου Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη συζήτηση, που μεταδιδόταν ζωντανά μέσω της σελίδας του Υπουργείου στο facebook και ήταν ανοικτή σε συμμετοχή και μέσω Twitter, συντόνιζε ο δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ κ. Γρηγόρης Σάββα.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές