Άρχισε η δημόσια διαβούλευση για το σήμα κυπριακού προϊόντος

Η καθιέρωση του Σήματος Κυπριακού Προϊόντος αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που έχει ως πρώτιστο στόχο να στηρίξει τους κύπριους παραγωγούς και τα κυπριακά προϊόντα, μέσα από την πιστοποίηση και ανάδειξη της προέλευσής τους, αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καδής.

Το Σήμα θα οπτικοποιεί την προέλευση των προϊόντων της χώρας μας, ενώ θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, που θα συνδέεται με τον τόπο παραγωγής, αλλά και την προέλευση της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για τη σύσταση προϊόντων μεταποίησης.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το σήμα κυπριακού προϊόντος, για τα γεωργικά προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης θα απαιτείται η παραγωγή, η εκτροφή ή η συγκομιδή να πραγματοποιείται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για τα μεταποιημένα προϊόντα, θα απαιτείται η βασική πρώτη ύλη να είναι κυπριακής προέλευσης και η διαδικασία μεταποίησης να διενεργείται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θεωρούμε σημαντική την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, αφού αναγνωρίζουμε ως συγκριτικό πλεονέκτημα στον τοπικό και διεθνή ανταγωνισμό την κυπριακή προέλευση ενός προϊόντος», σημειώνει ο κ. Καδής. «Με το νέο νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Μαΐου 2019, πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ως κυπριακά, θα εξαλειφθούν φαινόμενα παραπλάνησής τους ενώ παράλληλα θα προστατεύονται τα συμφέροντα των παραγωγών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και θα ενισχυθεί η ένταξή τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων», προσθέτει σχετικά. 

Σημειώνεται ότι το Σήμα Κυπριακών Προϊόντων θα είναι στη διάθεση όλων των επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα στη χώρα μας, υποβάλλοντας την δραστηριότητά τους στο σύστημα απονομής εθελοντικά. «Με τον τρόπο αυτό, τα κυπριακά προϊόντα θα μπορούν στο μέλλον να αποκτούν αναγνωρισμένη εθνική σφραγίδα πιστοποιημένης προέλευσης, η οποία θα τα διακρίνει στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά», εξηγεί ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Δειτε Επισης

Μ. Χατζημανώλη: Η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας πέτυχε τον σκοπό της
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις