Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπουν οι χρημαοοικονομικοί αναλυτές

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά όχι ύφεση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ήταν η ομόφωνη θέση των χρηματοοικονομικών αναλυτών σε δύο κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, που μίλησαν στο 15ο CFA Forecasting Event που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης 11 Απριλίου o Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
 
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Γεωργιάδης, είπε πως το CFA Society Cyprus συμπλήρωσε 15 χρόνια από τη δημιουργία του, από μια χούφτα μελών το 2003 έφτασε στα σχεδόν τα 150 μέλη και αποτελεί μέλος του CFA Institute με έδρα τις ΗΠΑ, που αριθμεί πέραν των 165.000 μελών παγκοσμίως.
 
Η αποστολή του Ινστιτούτου, πρόσθεσε, είναι να  ηγηθεί του επαγγέλματος των συμβούλων επενδύσεων ανά το παγκόσμιο, προωθώντας τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αριστείας, προκειμένου να βελτιωθούν τόσο η προστασία του επενδυτή όσο και τα αποτελέσματα των επενδύσεων, τα οποία τελικά θα είναι επωφελή για την κοινωνία.
 
Διερωτήθηκε αν είναι γνωστό ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 75η θέση στην κατάταξη του Παγκόσμιου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ενώ οι ΗΠΑ, η χώρα με τις πιο αναπτυγμένες χρηματαγορές, δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα.
 
«Αυτό δεν πρέπει να έρθει ως έκπληξη όταν κάποιος κοιτάξει την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τον αντίκτυπό της σε ολόκληρες οικονομίες, η οποία προέκυψε από την έλλειψη κατανόησης των προϊόντων που συνδέονταν με τις ενυπόθηκες εξασφαλίσεις. Κατ’ ακρίβεια, σε αυτή την περίπτωση ακόμη και οι επαγγελματίες δεν φάνηκαν να κατανοούν τις βασικές έννοιες, ή κατά βολικό τρόπο επέλεξαν να μην το κάνουν», είπε.
 
Τη σημασία της ηθικής, της εκπαίδευσης και της συνεχούς επιμόρφωσης ακόμη και μετά την κατάκτηση του επαγγελματικού τίτλου του CFA ανέδειξε στη δική του ομιλία, ο Ράινερ Πρατλ, διευθυντής του τμήματος Κοινωνικών Σχέσεων Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής του CFA Institute.
 
«Επιθυμούμε να ηγηθούμε του επαγγέλματος των συμβούλων επενδύσεων, αξιοποιώντας τα υψηλότερα πρότυπα και ηθική και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια στην ηθική και εκπαίδευση», είπε, για να προσθέσει πως «θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι στη βιομηχανία και να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία και θέλουμε να το κάνουμε για το τελικό συμφέρον της κοινωνίας, να διασφαλίσουμε ότι οι συντάξεις είναι ασφαλείς και έχουν αποδόσεις».
 
«Ελπίζουμε ότι θα αποδείξουμε ότι στο μέλλον οι φούσκες θα είναι λιγότερες και αυτό έγινε μέρος του προγράμματος ηθικής και προτύπων του προγράμματος του CFA», κατέληξε.
 
Επιβράδυνση εν όψει
Παρουσιάζοντας την τριετή προοπτική της Pimco για την παγκόσμια οικονομία, η Τίνα Αντάτια, Αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων και ειδικός χρηματοοικονομικών προϊόντων, είπε πως η εταιρεία αναμένει σημαντική αύξηση της αστάθειας αλλά και ύφεση πιθανώς στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.
 
Είπε πως αναμένεται μια υποχώρηση στη δραστηριότητα της νομισματικής πολιτικής και αύξηση κινητικότητας στο δημοσιονομικό σκέλος, ενώ το περιβάλλον επιβαρύνουν οι λαϊκιστικές εξάρσεις και γεωπολιτικοί κίνδυνοι, που μπορεί να λάβουν τη μορφή εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ή της αυξημένης σύγκρουσης με την Ρωσία ή μιας σημαντικής έκπληξης στην Μέση Ανατολή.
 
Σύμφωνα με την κ. Αντάτια, το 2018 η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% με 2,5%, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη θα κυμανθεί μεταξύ 0,75% και 1,25%, στη Βρετανία η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% με 1,5% λόγω του Brexit, ενώ στην Κίνα, που αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα, η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 5,5% και 6%.
 
Αναφέρθηκε στην υποχώρηση της παραγωγής στον τομέα της μεταποίησης σε πολλές οικονομίες, την υποχώρηση στον παγκόσμιο εμπορικό κύκλο λόγω της μείωσης της ζήτησης στην Κίνα, που επηρεάστηκε δυσμενώς λόγω των συζητήσεων ΗΠΑ – Κίνας, εξελίξεις οι οποίες είχαν αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη με τον σημαντικότερο αντίκτυπο να επικεντρώνεται στην Ευρώπη.
 
Για την νομισματική πολιτική, ην κ. Αντάτια είπε πως η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) μετά τις αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων ετών αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, που, όπως είπε, θα είναι υποστηρικτική για την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία. Αντίθετα για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ, η Αντιπρόεδρος Pimco είπε πως θα συνεχιστεί η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η ΕΚΤ θα μπορέσει να πορευθεί καθώς η Fed κινήθηκε προς την κατεύθυνση της αναμονής και αν θα μπορέσει να μετακινηθεί από το επίπεδο των μηδενικών επιτοκίων», συμπλήρωσε.
 
Πάντως, η κ. Αντάτια κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένεται ύφεση στους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς δεν υπάρχουν οι κλασσικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει καθοδήγηση από τις Κεντρικές Τράπεζες, δεν παρουσιάστηκε υπερθέρμανση, δεν υπήρξαν υπερβολικά μεγάλες επενδύσεις και υπερβολική κατανάλωση, ενώ το ιδιωτικό χρέος είναι σχετικά χαμηλό, σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της κρίσης του 2008.
 
«Η επέκταση (των τελευταίων ετών) ήταν σχετικά ρηχή και αναμένουμε μια σχετικά ρηχή ύφεση όταν και εφόσον επέλθει», κατέληξε.
 
Επιβράδυνση αφορούσε και η προοπτική που παρουσίασε ο Ντανιέλ Λες, Σύμβουλος Επενδυτικής Στρατηγικής στην παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Schroder.
 
Όπως είπε, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8%, με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να φτάνει το 2,4% και στην Ευρωζώνη στο 1,2% με 1,3%.
 
Η παγκόσμια επιβράδυνση, είπε, προέρχεται από το εμπόριο, όπου η παγκόσμια δραστηριότητα υποχώρησε, με τα συμβόλαια εξαγωγών και τον όγκο των εισαγωγών να μειώνονται.
 
Σημείωσε ωστόσο ότι η επιβράδυνση στο εμπόριο επηρέασε δυσμενέστερα την Ευρωζώνη, καθώς το τελευταίο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, πρόσθεσε, η Ιταλία εισήλθε σε τεχνική ύφεση τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2018, ενώ η γερμανική οικονομία παρέμεινε σταθερή αποφεύγοντας να εισέλθει σε τεχνική ύφεση.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, αλλά και στην τεράστια πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ευρωζώνη που έφτασε στο -16% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2018, που οφείλεται στην αλλαγή των προτύπων για τους ρύπους, παράγοντες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προσωρινοί. «Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά η Ευρώπη είναι ένας αστάθμητος παράγοντας (wildcard)», είπε.
 
«Προβλέπουμε επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση» είπε, παραθέτοντας τρεις δείκτες, την κατανάλωση που αναμένεται να παραμείνει σταθερή, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιδράσεις από το εμπόριο, την αύξηση των μισθών πέραν του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και την εκτιμώμενη απουσία περαιτέρω επιδείνωσης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών