Διοικήτρια: Δεν επιτρέπεται δημοσιονομική χαλάρωση

Η πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση δεν έχει ακόμη φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, τονίζει η απερχόμενη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πολλές από τις συνέπειες της κρίσης δεν έχουν ακόμα επουλωθεί επαρκώς και, επομένως, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός». 
 
Ταυτόχρονα, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει ότι η τάση που παρατηρείται πρόσφατα για αιτήματα που αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες δεν πρέπει να οδηγήσει σε παρεκτροπή, ενώ σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) υπογραμμίζει πως αυτές αν και παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, «μελλοντικά, αναμένεται περαιτέρω μείωση τους».
 
Σε εισαγωγική της ομιλία που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το 2018, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η κ. Γιωρκάτζη υπογραμμίζει ότι «η ανοδική πορεία του ΑΕΠ κατά το 2018 και οι θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τραπεζικό τομέα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν είτε αφορμή για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είτε τροχοπέδη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».
 
Σύμφωνα με την Διοικήτρια της ΚΤΚ, το ΑΕΠ συνέχισε και κατά το 2018 τη θετική του πορεία, αν και με μικρή επιβράδυνση, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
 
Αναφέρει ότι το πρώτο ενιάμηνο του 2018 (για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία κατά το χρόνο ετοιμασίας της παρούσας Έκθεσης) το ΑΕΠ κατέγραψε μεγέθυνση 3,8% σε σύγκριση με 4,5% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 
Σημειώνει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν ευρείας βάσης, με εξαίρεση τον τομέα χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων ο οποίος παρουσίασε συρρίκνωση λόγω κυρίως της υπό εξέλιξη απομόχλευσης δανείων.
 
Προσθέτει ότι η θετική πορεία της οικονομίας αντανακλάται και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα περί τα τέλη του 2018.
 
Για ολόκληρο το έτος, συνεχίζει, η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 3,8% σε σύγκριση με 4,2% το 2017 και 4,8% το 2016.
 
Όπως αναφέρει, η μικρή επιβράδυνση του ΑΕΠ ήταν φυσιολογική μετά την ισχυρή διορθωτική ανάκαμψη του ΑΕΠ τα προηγούμενα δύο χρόνια.
 
Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει επίσης ότι η έντονη οικονομική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού ανεργίας με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ), η οποία το τρίτο τρίμηνο του 2018, η ανεργία υποχώρησε στο7,8%, έναντι 10% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, καταδεικνύοντας έτσι τη δυναμική της διορθωτικής της πορείας, ενώ ο εγχώριος πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) κατέγραψε μικρή αύξηση, φθάνοντας κατά μέσο όρο στο 0,8% το 2018 σε σύγκριση με 0,7% το 2017.
 
Δημόσια οικονομικά και ΣΚΤ
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει ότι αυτά επηρεάστηκαν από την επίπτωση της συναλλαγής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), η οποία άλλαξε το πρόσημο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο φθάνοντας στο -3,5% του ΑΕΠ το πρώτο ενιάμηνο του 2018.
 
Προσαρμοσμένο, όμως, όπως σημειώνει, ως προς αυτή τη μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη, καταγράφηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,8% μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 με το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάνει στο 5,9%, σε σύγκριση με 2,4% και 4,8%την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 
Με βάση τα πιο πάνω, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πορεία μείωσης, αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η τάση που παρατηρείται πρόσφατα για αιτήματα που αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες δεν πρέπει να οδηγήσει σε παρεκτροπή».
 
Εξυγίανση χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Διοικήτρια της ΚΤΚ αναφέρει ότι στην πορεία εξυγίανσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα το 2018 κυριάρχησε η απορρόφηση μέρους των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα και της μεταβίβασης των ΜΕΧ της ΣΚΤ εκτός του τραπεζικού συστήματος.
 
Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, τον Σεπτέμβριο του 2018 σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση του επιπέδου των ΜΕΧ του τραπεζικού συστήματος, στην οποία συνέβαλαν επίσης οι πωλήσεις ΜΕΧ και η αναταξινόμηση δανείων ως χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων προς πώληση.
 
«Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε, οι ΜΕΧ παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, επιβαρύνοντας τον εγχώριο τραπεζικό τομέα και περιορίζοντας την προσφορά δανεισμού», υπογραμμίζει.
 
Μελλοντικά, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, «αναμένεται περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ λόγω της ενδυνάμωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που επιτεύχθηκε κατά το 2018, της συνέχισης της θετικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας και της εφαρμογής του επικείμενου σχεδίου ΕΣΤΙΑ».
 
Όσον αφορά τις νομισματικές εξελίξεις, το 2018, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι παρατηρήθηκε σε γενικές γραμμές σταθεροποίηση στη χορήγηση νέων συμβολαίων δανείων, ενώ προσθέτει πως η ζήτηση νέων δανείων συνέχισε να καταγράφει αύξηση, εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής δραστηριότητας και του ιστορικά χαμηλού επιτοκιακού περιβάλλοντος.
 
Ωστόσο, προσθέτει πως οι αυξημένες αποπληρωμές, οι διευθετήσεις παλαιοτέρων χρεών μέσω ανταλλαγής με στοιχεία ενεργητικού, καθώς και τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων συγκράτησαν σε μεγάλο βαθμό τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των καθαρών συνολικών δανείων.
 
«Αυτή η πορεία απομόχλευσης των ισολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι σημαντική λόγω της ανάγκης μείωσης του υπερβολικά υψηλού ιδιωτικού χρέους», υπογραμμίζει.
 
Τέλος, η Διοικήτρια της ΚΤ αναφέρει ότι οι εισροές καταθέσεων από κατοίκους Κύπρου» συνέχισαν και το 2018, σε μικρότερο όμως ρυθμό, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε σε σχέση με την ΣΚΤ περί τα μέσα του έτους».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις