State Department: Η πρόοδος της Κύπρου κατά του ξεπλύματος χρήματος

Στην πρόοδο σε σχέση με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Κύπρος για τα θέματα καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο εξακολουθεί να ενισχύεται, αναφέρεται σε έκθεσή του το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το State Department, στα τέλη του 2017,  εγγράφηκαν συνολικά 217.588 εταιρείες στην Κύπρο, πολλές εκ των οποίων από μη μόνιμους κατοίκους, ενώ βάσει νόμου, όλες οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο πρέπει να αποκαλύψουν τους τελικούς πραγματικούς τους ιδιοκτήτες στις αρχές.

Κλείσιμο λογαριασμών και οδηγία για AML και shell εταιρείες
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε τις 14 Ιουνίου 2018, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, συμβουλεύοντας τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά των shell και letter-box εταιρειών και να αποφεύγουν να συνεργάζονται μαζί τους. Μια ανανεωμένη έκδοση αυτής της εγκυκλίου εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2018 σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και εικονικών χρημάτων. Η εγκύκλιος είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να κλείσουν μη συμβατούς λογαριασμούς και να αρνηθούν να ανοίξουν νέους λογαριασμούς που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια της εγκυκλίου. Προστίθεται ακόμα ότι η εγκύκλιος θα ενσωματωθεί σε μια νομικά δεσμευτική οδηγία διασυνοριακής συνεργασίας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2019.
 
Υιοθέτηση της 4ης AML οδηγίας
Οι διατάξεις της Τέταρτης Οδηγίας AML της ΕΕ θεσπίστηκαν στην εγχώρια νομοθεσία και δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Απρίλιο του 2018, σημειώνεται στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Μία από τις βασικές διατάξεις επιβάλλει τη δημιουργία εθνικού μητρώου με όλους τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών προσώπων στην Κύπρο, ενώ κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το μητρώο σε λειτουργία έως το 2020.

Η Κύπρος εφαρμόζει τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις, όπως αναγνωρίζεται από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καθιστώντας υποχρεωτική την τήρηση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.
 
Σημειώνεται ότι το 2016, οι κυπριακές αρχές καταδίκασαν 28 άτομα για εγκλήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έξι εκ των οποίων διώκονταν σε υποθέσεις που είχαν κατατεθεί πριν από το 2016. Εξάλλου, το 2017, οι κυπριακές αρχές καταδίκαξαν 33 άτομα για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκ των οποίων 22 διώχθηκαν σε υποθέσεις που είχαν κατατεθεί πριν από το 2017.

Όριο στις πολιτογραφήσεις
Στους περιορισμούς στη χορήγηση πολιτογραφήσεων που αποφασίστηκαν το 2018 αναφέρεται επίσης η έκθεση του State Department, σημειώνοντας ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιορίστηκαν στις 700 ετησίως.

Σημειώνεται ακόμα τον ενδελεχή έλεγχο των αιτητών πολιτογραφήσεων, καθώς την εποπτεία που εφαρμόζεται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου.Οι εν λόγω επαγγελματίες που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Invest Cyprus, έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρέχουν υπηρεσίες παραμονής / υπηκοότητας σε επενδυτές που πληρούν σημαντικά κριτήρια αξιοπιστίας, όπως η τήρηση κώδικα δεοντολογίας και το λευκό ποινικό μητρώο.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού