Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών διάσκεψη Τύπου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού έργου «Cy e-Invoicing Local Authorities», το οποίο συντονίζεται από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και αφορά την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης για τις Τοπικές Αρχές.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι από πλευράς Κυβέρνησης αλλά και ειδικότερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι το κατεξοχήν Υπουργείο που έχει τις περισσότερες συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο, έχει τεθεί ως προτεραιότητα η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Ήδη στον προγραμματισμό του Υπουργείου για σκοπούς καταρτισμού του Προϋπολογισμού του για την περίοδο 2019 - 2021 έχουν γίνει προβλέψεις ύψους €29,2 εκ. για μηχανογράφηση διαδικασιών στο Κτηματολόγιο, στην Πολεοδομία, το Τμήμα Μετανάστευσης και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η υλοποίηση του έργου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά όλες τις συναλλαγές επιχειρήσεων με τους Δήμους και τις Κοινότητες. 

Έτοιμη η Κύπρος να αποδεχτεί τα πρώτα ηλεκτρονικά τιμολόγια 
Η προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αποτελεί προτεραιότητα και της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα (Οδηγία 2014/55/ΕΕ) να είναι τεχνικώς έτοιμα (η Κεντρική Κυβέρνηση μέχρι 18/04/2019 ενώ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον οποίο περιλαμβάνονται και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις υπάρχει ευχέρεια για παράταση μέχρι τις 18/04/2020) να δέχονται ηλεκτρονικά Τιμολόγια σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου που ετοιμάστηκε από την ΕΕ, ούτως ώστε να εξαλειφθούν και τα  εμπόδια στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, μέσα από την υλοποίηση του έργου καταφέραμε ως Κύπρος να συγκαταλεγόμαστε στα λίγα κράτη μέλη, όπου κάθε Δήμος και κάθε Κοινότητα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΕ και έχουν ήδη εξασφαλιστεί άδειες χρήσης δωρεάν για 3 χρόνια σε 387 Κοινότητες και Δήμους, για σύνδεση με τις ψηφιακές υποδομές για να μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Μέσα από μια επιτυχημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από την ΕΕ από το Πρόγραμμα «Διευκόλυνση, Συνδέοντας την Ευρώπη», ύψους περίπου €1.1εκ.

Η υιοθέτηση της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και να διευκολύνει τη ζωή τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ εκτιμάται ότι η μαζική υιοθέτηση της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης εντός της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου €240 δισεκατομμύρια μέσα σε έξι έτη. Επίσης, σε δήλωσή του ο αρμόδιος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες,  ανέφερε ότι η μετάβαση από τα έντυπα στα πλήρως αυτοματοποιημένα τιμολόγια μπορεί να μειώσει το κόστος ενός τιμολογίου από €30-50 ευρώ σε €1 ευρώ.     

Στο πλαίσιο του 1ου έργου για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση υπολογίστηκε ότι το κόστος διαχείρισης ενός συμβατικού τιμολογίου στον κυπριακό δημόσιο τομέα ανέρχεται στα €17,41. Επιπλέον, μηδενίζεται το κόστος εκτύπωσης, αποστολής και αρχειοθέτησης των τιμολογίων ενώ μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται: ταχύτερη διευθέτηση των πληρωμών, αυτοματοποίηση των διαδικασιών και ουσιαστική ελαχιστοποίηση των λαθών στην καταχώρηση, προώθηση της διαφάνειας και εξάλειψη της διαφθοράς.

Καταλήγοντας ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και ευχαρίστησε την Επαρχιακή Διοίκηση και τον Δήμο Λευκωσίας για την άψογη συνεργασία.

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα