Λύση για το εργοστάσιο πυρίτιδας στην Αραδίππου δρομολογεί η Κυβέρνηση

Την πρόθεση της να προχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες σε λύση στο θέμα του εργοστασίου της πυρίτιδας στην Αραδίππου είναι η Κυβέρνηση, όπως αυτή εκφράστηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Η άμεση λύση που προτείνεται σε πρώτη φάση είναι η μεταφορά των επιπλέον ποσότητας πυρίτιδας σε αποθήκη σε άλλη περιοχή, μη κατοικημένη, έτσι ώστε η περιοχή που βρίσκεται τώρα το εργοστάσιο να αποχαρακτηριστεί από την οδηγία Σεβέζο 3.
 
Μιλώντας εντός της Επιτροπής, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως οι ενέργειες από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το θέμα έγιναν αμέσως και πλέον η λύση που προτείνεται είναι η μετακίνηση της επιπλέον ποσότητας πυρίτιδας σε άλλο χώρο αποθήκευσης έτσι ώστε να μην εμπίπτει στην οδηγία Σεβέζο 3 η περιοχή.

Άμεση λύση και μετά μόνιμη διευθέτηση 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε αρχικά μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι η εταιρεία λειτουργεί νόμιμα από το 1977, ότι η οδηγία Σεβέζο προέκυψε πιο μετά και πως η άδεια που κατέχει είναι νόμιμη. Σημείωσε πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί με τη λύση είναι πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των κατοίκων.
 
Η άμεση λύση, όπως είπε, είναι η μεταφορά των επιπλέον τόνων πυρίτιδας σε άλλο χώρο και εν συνεχεία να γίνει μια πιο μόνιμη διευθέτηση. Είπε πως έχει ήδη βρεθεί κάποιος χώρος που δεν μπορεί ωστόσο να ανακοινωθεί αυτή τη στιγμή, και πρόσθεσε πως οι αρχές είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών της εταιρείας για να συζητήσουν την υλοποίηση των προτάσεων. Διαβεβαίωσε εξάλλου, πως η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβάλει οικονομικά στη μετακίνηση της επιπλέον ποσότητας έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί μόνο η εταιρεία, η οποία λειτουργεί νόμιμα.
 
Στόχος οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια
Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε πως βλέπουν με πολλή σοβαρότητα έτσι ώστε να λυθεί αμέσως το ζήτημα κάτι που αποδεικνύεται με την μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του ζητήματος. Είπε πως στις 19 Μαρτίου έγινε η πρώτη συνάντηση στα Υπουργείο για να συζητηθούν οι εναλλακτικές επιλογές, στις 20 του μήνα έγινε η συνεδρία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και στις 21 του μήνα βρέθηκε και χώρος για την αποθήκευση σε μη κατοικημένη περιοχή.
 
Όπως είπε, στη συνέχεια, θα πρέπει πλέον να γίνει μια συζήτηση για το πώς θα γίνει η μεταφορά της ποσότητας της πυρίτιδας ενώ τόνισε ότι ο στόχος είναι να συμμορφωθούμε με την οδηγία έτσι ώστε οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια.
 
Μετακίνηση τώρα ζητά ο Δήμος Αραδίππου 
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική προσέγγιση των τριών Υπουργών όπως επίσης και με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως το πρόβλημα θα λυθεί.
 
Όπως είπε ωστόσο, δεν θα σταματήσουν να επαγρυπνούν και να ανησυχούν μέχρι να γίνει η μετακίνηση και δεν θέλουν οι μέρες να γίνουν μήνες.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Αδάμος Αδάμου είπε πως κλήθηκαν τέσσερα Υπουργεία και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί 3 από τους 4 Υπουργούς ήταν παρόντες. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί υπάρχει η βούληση εντός 10 με 15 μέρες να γίνει η μετακίνηση των επιπλέον ποσοτήτων πυρίτιδας.
 
Όπως είπε, τα Υπουργεία θα διαθέσουν την τεχνογνωσία για τη μετακίνηση καθώς και την οικονομική στήριξη στην εταιρεία, στο μέτρο του δυνατού, για την μετακίνηση αυτή. Όπως είπε, το θέμα είναι
 
Το θέμα είπε είναι από τη μια να μετακινηθεί αρχικά η επιπλέον ποσότητα πυρίτιδας έτσι ώστε να νιώσουν και οι κάτοικοι της περιοχής ασφάλεια και από την άλλη να μην θυματοποιηθεί η εταιρεία, η οποία λειτουργεί από το 1977 νόμιμα. Η τελική λύση τόνισε, είναι η πλήρης μετακίνηση του εργοστασίου σε άλλη περιοχή.
 
Τέλος, είπε πως σε δυο βδομάδες η επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα για να εξετάσει το κατά πόσον έχει γίνει η μετακίνηση και να δρομολογήσει τα παρακάτω ζητήματα της πλήρους μετακίνησης του εργοστασίου.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου χαιρέτισε την παρουσία των τριών Υπουργών, σημειώνοντας πως έχει δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να βρεθεί λύση. Όπως είπε, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι υπήρχε μια προεργασία με τον Δήμο και το εργοστάσιο αλλά και για
 
Τόνισε πως η ασφάλεια των πολιτών είναι πέρα και πάνω απ΄ όλα και για αυτό το λόγο η Επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες ώστε να ακούσει τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, σε συνεννόηση με την εταιρεία είτε για την οριστική μετακίνηση του εργοστασίου είτε για τη μετακίνηση της επιπλέον ποσότητας της πυρίτιδας για να αποχαρακτηρισθεί η περιοχή από Σεβέζο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου χαιρέτισε την παρουσία των Υπουργών, σημειώνοντας πως η προσωρινή λύση είναι να απομακρυνθεί η επιπλέον πυρίτιδα από το υφιστάμενο εργοστάσιο και να μεταφερθεί σε άλλη αποθήκη εκτός περιοχής που δεν θα γειτνιάζει σε κατοικημένη περιοχή, και η πιο μόνιμη λύση σε δεύτερη φάση είναι η μετακίνηση του εργοστασίου.
 
«Εντός 10 ημερών θα πρέπει αυτή η επιπλέον ποσότητα να μεταφερθεί. Θα ζητούμε ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών έτσι ώστε η τελική λύση να είναι η πλήρης μετακίνηση του εργοστασίου γιατί η ασφάλεια των πολιτών είναι πάνω απ΄όλα», είπε.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η θέση τους είναι ότι εκτός από τη μετακίνηση της επιπλέον πυρίτιδας να μετακινηθεί και το εργοστάσιο. Πρέπει να χαιρετίσω τη βούληση της Κυβέρνησης και των Υπουργών να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου έτσι ώστε να μετακινηθεί αυτό εκτός περιοχής», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023