Κάναμε πολύ μεγάλα βήματα, λέει η κυβέρνηση για έκθεση με φορολογικούς παράδεισους

Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, όχι μόνο λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά και με δικές της αποφάσεις, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όταν κλήθηκε την Τετάρτη να σχολιάσει έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία αναφέρεται ότι η Κύπρος, μαζί με κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ, είναι φορολογικός παράδεισος. 

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι μόνιμη η συζήτηση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, σχετικά με τα φορολογικά θέματα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες απόψεις μέσα στην ΕΕ που θα ήθελαν να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό καθεστώς, κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζει την ΕΕ. Εκτός από την έμμεση φορολογία και τον ΦΠΑ, που είναι υποχρέωση, αλλά όχι ενιαίος (φόρος), υπάρχει γενικά η ελευθερία στα κράτη μέλη να ασκούν τη δική τους φορολογική πολιτική".

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, όχι μόνο λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά και με δικές της αποφάσεις.

Εξήγησε ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί σε κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιθεωρήσεις, όπως η ευρωπαϊκή επισκόπηση της Moneyval  και  άλλα κριτήρια που είχαν προωθηθεί από τον ΟΟΣΑ, ούτως ώστε να εκσυγχρονιστεί το σύστημα και οπωσδήποτε αποκλείει με πολύ αυστηρούς ελέγχους – αυστηρότερους από πολλά άλλα κράτη μέλη – πρακτικές και μεθόδους συναλλαγών που μπορεί να άφηναν χώρο για παρανομίες, είτε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είτε για διεθνή τρομοκρατία και άλλα.

Υπενθύμισε, επίσης, "πολύκροτες αποφάσεις" που λήφθηκαν στην Κύπρο στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να είναι "τα πράγματα καθαρά".

Η γνώμη αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, είπε, αφορά ένα σύνολο χωρών που "αν τις δείτε είναι υποκειμενικό το αν κάποιος θα πει ότι έχουν φορολογική ευνοϊκή μεταχείριση. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας διεθνής ανταγωνισμός για την προσέλκυση εταιρειών, δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν νομίζω ότι είναι ψεγάδι αν η Κύπρος παραλληλίζεται με χώρες όπως η Ολλανδία, για παράδειγμα".

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι "όσον αφορά τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κατευθύνσεις, τα όσα ακούμε και στην επισκόπηση που γίνεται εξετάζονται πολύ σοβαρά και η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε όσα είναι για τη βελτίωση της χώρας μας ή είναι υποχρεώσεις".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις