Στη Βουλή ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του ΡΙΚ

Στη Βουλή έχει διαβιβαστεί ο  αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του ΡΙΚ, ο όποιος αναμένεται ότι την Παρασκευή που θα κατατεθεί επίσημα στη Βουλή θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος ώστε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Επιτροπή θα εξετάσει τον Προϋπολογισμό σε έκτακτη συνεδρία της πριν συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής.
 
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2019 σε συνέχεια της καταψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 15/3/2019, έτυχε τροποποίησης και υποβλήθηκε εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 19/3/2019, αφού έτυχε της ανάλογης μελέτης και επεξεργασίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ σε συνέχεια διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του ΡΙΚ έχει τροποποιηθεί με μείωση του ποσού της κρατικής χορηγίας κατά €400.000 σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση Προϋπολογισμού (χορηγία ύψους €32.860.000 από €33.260.000).
 
Διευκρινίζεται ότι το ποσό των €400.000 αφορά μείωση του άρθρου 352 (Ταινίες, Αθλητικά Δικαιώματα, Ξένες Παραγωγές, Παραγωγή Ντοκυμανταίρ/Συμπαραγωγές) κατά €300.000, μείωση άρθρου 127 (Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Προσωπικού & Συνταξιούχων) κατά €50.000, μείωση άρθρου 230.20 (Έξοδα για Υγεία και Ασφάλεια) κατά €30.000, μείωση άρθρου 313 (Αρχείο) κατά €20.000.
 
Στην εισηγητική  έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι λόγω του ήδη διαμορφωμένου προγράμματος του ΡΙΚ στην παρούσα φάση για το 2019, το ΔΣ του ΡΙΚ έχει μειώσει, το άρθρο 352 κατά €300.000 και έχει συμπεριλάβει υποσημείωση ότι για εξυπηρέτηση των αναγκών του προγράμματος της τηλεοπτικής περιόδους 2019-2020 θα επανέλθει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυτό επιβάλλεται για να προωθηθεί στοχευμένα η ενίσχυση των παραγωγών που αφορούν τον πολιτισμό και τις εγχώριες παραγωγές, αλλά και πρόσθετες συνεργασίες με τοπικούς και ξένους φορείς.
 
 Περαιτέρω σημειώνεται ότι σε συμμόρφωση με την ανάγκη για εξορθολογισμό και επανακαθορισμό του ρόλου και της αποστολής του ΡΙΚ ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το ΡΙΚ, το ΔΣ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει δρομολογήσει ενέργειες που αφορούν τρεις βασικούς πυλώνες:
 
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά Θέματα το Δ.Σ. του ΡΙΚ δεσμεύτηκε, μέσα στα πλαίσια υπογραφής Πρακτικού Συμφωνίας με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ημερομηνίας 19.3.2019, ότι θα υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών προτεινόμενο οργανόγραμμα τόσο σε σχέση με την μόνιμη δομή των θέσεων του Ιδρύματος, όσο και σε σχέση με τις ανάγκες σε Συνεργάτες αορίστου χρόνου, το αργότερο μέχρι τις 25/4/2019, έτσι ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μίας σύγχρονης ραδιοτηλεόρασης. 
 
 Πρόθεση είναι όπως η νέα δομή εφαρμοστεί με τον επόμενο Προϋπολογισμό του Ιδρύματος, το 2020.  Παράλληλα θα προωθηθεί η αναθεώρηση όλων των Σχεδίων Υπηρεσίας αλλά και των σχετικών Κανονισμών, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν με βάση τα ισχύοντα στη δημόσια υπηρεσία, αναφέρει η έκθεση.
 
Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας, το ΔΣ σημειώνει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των Κανονισμών του, οι οποίοι μεταξύ άλλων στα πλαίσια τήρησης του Κώδικα του ΡΙΚ για την ειδησεογραφική κάλυψη των κομμάτων, έχουν ως αποτέλεσμα δελτία ειδήσεων ή ενημερωτικές εκπομπές  να αφιερώνονται στις διάφορες ανακοινώσεις των κομμάτων ή κομματικών παραγόντων και να μην επικεντρώνονται στην πραγματική  ειδησεογραφία.
 
Αναφέρεται επίσης ενίσχυση των παραγωγών που αφορούν τον πολιτισμό και τις εγχώριες παραγωγές, με ενίσχυση συνεργασιών με διάφορους φορείς όπως η EBU Academy, το BBC Academy ή και με άλλους τοπικούς φορείς πολιτισμού όπως ο ΘΟΚ και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, με στόχο να επανακαθοριστεί ο ρόλος και η αποστολή του ΡΙΚ ως δημόσια ραδιοτηλεόραση.
 
Στα πλαίσια αυτά σημειώνεται ότι έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών Πρακτικό Συμφωνίας μεταξύ του ΡΙΚ και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΕΥΡΙΚ-ΟΗΟ ΣΕΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, με κοινή δήλωση προθέσεων και χρονοδιαγραμμάτων με στόχο την επίλυση των μεγάλων εργασιακών θεμάτων που απασχολούν το ΡΙΚ, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. .
 
Το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ζητήθηκαν οι απόψεις, λόγω της επείγουσας φύσης του παρόντος Προϋπολογισμού, τοποθετήθηκε θετικά κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 20/3/2019, προστίθεται στην εισηγητική έκθεση και σημειώνεται περαιτέρω ότι το ΡΙΚ έχει συμμορφωθεί με τις εισηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είχαν περιληφθεί σε επιστολή ημερ. 11/2/2019, όπως και με τις πρόνοιες της σχετικής, με τον καταρτισμό των Προϋπολογισμών για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εγκύκλιου επιστολής του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία 6/6/2018. Με τον τελικό αναθεωρημένο Προϋπολογισμό επισυνάπτεται και η Έκθεση συμμόρφωσης και εφαρμογής των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή.
 
Αναφέρεται τέλος ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, εισηγείται την έγκριση του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ 2019 ως έχει διαμορφωθεί, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα επηρεάσει αρνητικά την ομαλή λειτουργία του και τη διεκπεραίωση των εργασιών του.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας