Δεύτερο εξάμηνο του 2019 αρχίζει το έργο-πρόταση του Συμβουλίου Οικονομίας

Το 2ο εξάμηνο του 2019 αναμένεται να αρχίσει το έργο «Μακροπρόθεσμη Οικονομική Στρατηγική για την Κύπρο – στοχεύοντας σε βιώσιμη ανάπτυξη και διεθνή ανταγωνιστικότητα» που αποτελεί πρόταση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και εγκρίθηκε από την Κομισιόν.

Σε δελτίο Τύπου του Συμβουλίου αναφέρεται ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2021. Τα πρώτα παραδοτέα, περιλαμβανομένων των στρατηγικών κατευθύνσεων οικονομικής πολιτικής, αναμένεται να είναι έτοιμα εντός του 1ου εξαμήνου του 2020.

Η επίσημη απόφαση της Κομισιόν για στήριξη του έργου ανακοινώθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και θα υλοποιηθεί από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS).

Το έργο αυτό, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, αφορά πρόταση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κυπριακή οικονομία. Η εν λόγω πρόταση υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση και συμπεριλήφθηκε στα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 προς την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξασφάλιση χρηματοδότησης  και τεχνικής υποστήριξης εντός του 2019 για την υλοποίηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.

Βασική επιδίωξη του έργου είναι η διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Θα παρέχονται οι απαιτούμενες στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και οι προϋποθέσεις για στοχευμένη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών πολιτικών της χώρας για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, των αδυναμιών αλλά και των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας αλλά και των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων, καθώς και η αναγνώριση των κύριων υφιστάμενων αλλά και νέων τομέων που μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς για επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη βάση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τα οποία έχει ή μπορεί να αναπτύξει η Κύπρος. Η ανάπτυξη της στρατηγικής θα γίνει σε συνεννόηση και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για την πορεία υλοποίησης της πρότασης καθώς και για άλλες συστάσεις και ενέργειες του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τη νέα ιστοσελίδα του Συμβουλίου στο www.ecompet.cy.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες