Νέες τροποποιήσεις στον νόμο κατά του "ξεπλύματος"

Χρονικό περιθώριο δύο μηνών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο για τροποποίηση του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι σε σχέση με την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την 4η Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2019, απέστειλε συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη στη Δημοκρατία, με την οποία την ενημερώνει ότι  ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας 2015/849, δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και συνεπώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεση της δύο μήνες προκειμένου να συμμορφωθεί σχετικά.
 
Το  σχετικό τροποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε τάχιστα και εγκρίθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019 από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατατέθηκε εκτάκτως στη Βουλή για έγκριση, καθώς στην περίπτωση που παρέλθουν οι δύο μήνες προθεσμίας που δόθηκαν από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, η Κύπρος θα οδηγηθεί ενώπιον ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη προειδοποίηση για εναρμόνιση με την 4η Ευρωπαϊκή Οδηγία έλαβαν άλλες εννέα χώρες – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία.  
 
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης και ακριβής εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 20ης Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα: Άπιαστο όνειρο το νορβηγικό μοντέλο;

Διαβάστε ακόμα: Παραδίδεται το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό

Διαβάστε ακόμα: Κεντρικά γραφεία Ομίλου Λανίτης στη Λεμεσό
 
Σύμφωνα με την αιτιολογική  έκθεση, το νομοσχέδιο:
 
α) Εισάγει, στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας, τα πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά, εφόσον η πληρωμή καταβάλλεται ή εισπράττεται σε μετρητά και αφορά ποσό ίσο η μεγαλύτερο από €10.000.  Ο Έφορος Φορολογίας καθίσταται η αρμόδια Εποπτική Αρχή για τους εμπορευόμενους που διενεργούν τέτοιες συναλλαγές, κατά την πρακτική και άλλων κρατών μελών όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.  Η υφιστάμενη πρόνοια στον βασικό νόμο, για απαγόρευση τέτοιων συναλλαγών για ορισμένα μόνο αγαθά, που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για τη νομιμοποίηση εσόδων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κρίθηκε ως μη επαρκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι’ αυτό και διαγράφεται με το παρόν νομοσχέδιο.
 
 β) Εισάγεται πρόνοια, βάση της οποίας, με την πάροδο πέντε ετών, από τη λήξη μιας επιχειρηματικής σχέσης, οι υπόχρεες οντότητες έχουν υποχρέωση να διαγράψουν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του πελάτη τους. Ταυτόχρονα, εισάγεται πρόνοια για διατήρηση των εν λόγω εγγράφων και πληροφοριών για πέντε επιπρόσθετα έτη, σε περίπτωση που ευλόγως δικαιολογείται η περαιτέρω τήρηση τους για σκοπούς πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.  Η εφαρμογή των πιο πάνω, δεν επηρεάζει τυχόν διατάξεις που αφορούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε τρέχουσες ποινικές έρευνες και διαδικασίες.
  
γ) Εισάγονται ή διαφοροποιούνται διάφορα άρθρα του βασικού νόμου, για ορθότερη εναρμόνιση και αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο, τεχνικά σημεία που παρατίθενται στην  συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη.

Το νομοσχέδιο, ετοιμάστηκε από ad hoc επιτροπή της Συμβουλευτικής Αρχής   Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, στην οποία μετείχαν αντιπρόσωποι της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και του Υπουργείου Οικονομικών, και οι οποίοι συμφωνούν με το περιεχόμενο του. 

Σημειώνεται ότι η Κύπρος, η οποία στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί από ξένα ΜΜΕ για τέτοιου είδους θέματα, έχει από καιρό προβεί σε κινήσεις, προς ενίσχυση και θωράκιση του νομοθετικού της πλαισίου έναντι πιθανόν περιστατικών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
 
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή