Οριακή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο

Οριακή επιδείνωση παρουσίασε τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα, η οποία οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, ο Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, υποχώρησε κατά 0,1 μονάδα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2019, υποχωρώντας στις 112,3 μονάδες. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο ο ΔΟΣ κινείται πτωτικά.

«Η οριακή μείωση οφείλεται κυρίως σε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», αναφέρει το ΚΟΕ.

Για τη μεταποίηση, το ΚΟΕ σημειώνει πως η αποδυνάμωση του κλίματος σχετίζεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα των τελικών προϊόντων και προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε λόγω αρνητικότερων απαντήσεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 μήνες και πιο συγκρατημένων εκτιμήσεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και τη γενική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο κατά τους επόμενους 12 μήνες, όπως αναφέρεται-.
 
Άνοδο κατέγραψε ο τομέας των υπηρεσιών, με τις επιχειρήσεις να αξιολογούν θετικότερα την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.
 
Τέλος, σύμφωνα με το ΚΟΕ, το κλίμα στις κατασκευές παρέμεινε αμετάβλητο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε οριακά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού