Αναβολή για το Ταμείο Αλληλεγγύης – Πάει στη μεθεπόμενη Ολομέλεια

Νέα αναβολή πήρε η πρόταση νόμου για το Ταμείο Αλληλεγγύης που στοχεύει να αναπληρώσει τις ζημιές που υπέστησαν φυσικά πρόσωπα από το αποφάσεις που λήφθηκαν από το Eurogroup κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2013. 

Οι σχετικές προτάσεις θα συζητηθούν εκ νέου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση την μεθεπόμενη Παρασκευή, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής, Άγγελος Βότσης.
 
Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο που περιμένει μία ελπίδα, αν θέλετε, ότι σε λογικό χρονικό διάστημα θα πάρει ή θα μειώσει τη ζημιά η οποία επήλθε στην οικονομική του κατάσταση που προέκυψε για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, είπε.
 
Η αναβολή ζητήθηκε από το ΑΚΕΛ, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη συζήτηση τροπολογιών στην ερχόμενη συνεδρία της επιτροπής.
 
Το ΑΚΕΛ δήλωσε πως σκοπεύει να υποβάλει τρεις τροπολογίες. Η πρώτη αφορά την υποχρεωτική συνεισφορά και των τραπεζών στη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου,  η δεύτερη την απαγόρευση εκποίησης κρατικής περιουσίας για στήριξη του ταμείου και η τρίτη αφορά την επαναφορά των προνοιών για την κοινωνική συνοχή.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε πως σε σχέση με την εισφορά των τραπεζών, το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να καταθέσει τροπολογία επί της νομοθεσίας για το πιστωτικό τέλος, που αφορά την εισφορά των εμπορικών τραπεζών για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων.
 
Τροπολογίες θα καταθέσει και το Κίνημα Οικολόγων, οι οποίες, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, αφορούν επίσης στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, στην υποχρέωση για τα τραπεζικά ιδρύματα να συνεισφέρουν στο ταμείο, καθώς και στον αποκλεισμό προσώπων από τρίτες χώρες ή πρόσωπα που έχουν αποζημιωθεί με κυπριακή υπηκοότητα μέσω του επενδυτικού προγράμματος. Ο Γιώργος Περδίκης είπε ακόμη πως δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται πρόσωπα που έχουν αποζημιωθεί ή εκκρεμούν αποφάσεις ενώπιον Δικαστηρίων.
 
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ στο ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή, είπε πως η κοινωνική συνοχή ήδη προνοείται μέσω του άρθρου 5, υπό την έννοια ότι η αναπλήρωση των ζημιών γίνεται κατά τρόπο που στηρίζεται η κοινωνική συνοχή, προσθέτοντας πως η αλλαγή στην πρόνοια αυτή σημαίνει ότι διευρύνεται ο σκοπός της πρότασης νόμου.
 
Αναφορικά με το θέμα εκποίησης κρατικής περιουσίας, ο κ. Παντελή είπε πως αν απαγορευθεί η εκποίηση περιορίζεται η δυνατότητα του ταμείου να εξεύρει πόρους.
 
Ερωτηματικά εκφράστηκαν και για τον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για αναπλήρωση ζημιών αφού στην επιτροπή του ταμείου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνδέσμων καταθετών, κατόχων αξιογράφων και των μετόχων, που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αποφάσεις του Eurogroup.
 
Ο κ. Παντελή υπενθύμισε πως την πλειοψηφία της επιτροπής θα έχουν κρατικοί αξιωματούχοι και ότι οι αποφάσεις θα οδηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση ενώ έλεγχο θα εξασκεί και η Βουλή μέσω της έγκρισης του προϋπολογισμού.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης ενισχύθηκε με €55 εκατ και κυβερνητικά ακίνητα €100 εκατ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις