Τι αλλάζει στο νόμο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Υπό την μορφή το κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμους του 2007 έως 2018, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης και ακριβής εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2019, έχει αποστείλει συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη στη Δημοκρατία, με την οποία την ενημερώνει ότι  ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας, δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και με βάση το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεση της δύο μήνες από την ημερομηνία ειδοποίησης της, προκειμένου να συμμορφωθεί με την παρούσα συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη, και να ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Το παρόν νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα ζητήματα που εγείρονται στη συμπληρωματική αιτιολογική γνώμη και τα κύρια στοιχεία του τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι τα εξής:
  1. Εισάγει, στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας, τα πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά, εφόσον η πληρωμή καταβάλλεται ή εισπράττεται σε μετρητά και αφορά ποσό ίσο η μεγαλύτερο από €10.000.  Ο Έφορος Φορολογίας καθίσταται η αρμόδια Εποπτική Αρχή για τους εμπορευόμενους που διενεργούν τέτοιες συναλλαγές, κατά την πρακτική και άλλων κρατών μελών όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.  Η υφιστάμενη πρόνοια στον βασικό νόμο, για απαγόρευση τέτοιων συναλλαγών για ορισμένα μόνο αγαθά, που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για τη νομιμοποίηση εσόδων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κρίθηκε ως μη επαρκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι’ αυτό και διαγράφεται με το παρόν νομοσχέδιο.
     
  2. Εισάγεται πρόνοια, βάση της οποίας, με την πάροδο πέντε ετών, από τη λήξη μιας επιχειρηματικής σχέσης, οι υπόχρεες οντότητες έχουν υποχρέωση να διαγράψουν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του πελάτη τους. Ταυτόχρονα, εισάγεται πρόνοια για διατήρηση των εν λόγω εγγράφων και πληροφοριών για πέντε επιπρόσθετα έτη, σε περίπτωση που ευλόγως δικαιολογείται η περαιτέρω τήρηση τους για σκοπούς πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.  Η εφαρμογή των πιο πάνω, δεν επηρεάζει τυχόν διατάξεις που αφορούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε τρέχουσες ποινικές έρευνες και διαδικασίες.
               
  3. Εισάγονται ή διαφοροποιούνται διάφορα άρθρα του βασικού νόμου, για ορθότερη εναρμόνιση.
     

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης