Πέφτουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων

Οι αποδόσεις των κυπριακών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την έκδοση του 15ετούς ομολόγου στις διεθνείς αγορές, κάτι που ερμηνεύεται ως σημάδι προόδου της κυπριακής οικονομίας.

Σε μια μέρα που οι αγορές ομολόγων μετακινήθηκαν ελάχιστα, κυρίως σε σχέση με τα ιταλικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις συνέχισαν να πιέζονται προς τα πάνω,  η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά την πώληση την Τρίτη του μεγαλύτερου σε διάρκεια ομολόγου που έχει εκδώσει η χώρα μέχρι τώρα.  

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Κύπρος έχει κάνει σταθερά βήματα προόδου για επιστροφή στις αγορές τα τελευταία χρόνια.

Αναφέρεται επίσης ότι η αναβάθμιση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα πέρυσι από τον οίκο S&P, άνοιξε το δρόμο για τη δυνατότητα αγοράς κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σύμφωνα με αναλυτές οι επανεπενδύσεις των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν φέτος θα ωφελήσουν την κυπριακή αγορά ομολόγων.

Μετά τη δημοπρασία της Τρίτης, οι αποδόσεις τω κυπριακών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα ακόμα περισσότερο στις διεθνείς αγορές.  
Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε έως και 20 μονάδες βάσης κατά τις πρώτες συναλλαγές, προτού ανακάμψει στο 0,82%.
Το δεκαετές ομόλογο έπεσε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1.88% και η απόδοση του επταετούς ομολόγου έπεσε στο 1.277%, στο χαμηλότερό σημείο από τον Νοέμβριο του 2017.

"Η Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον σε αδύναμη θέση", δήλωσε ο Rainer Guntermann, αναλυτής στρατηγικής της Commerzbank. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά, ωστόσο η έκδοση ομολόγου αυτή την εβδομάδα θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελκυστική λόγω και του νέου περιβάλλοντος σταθερότητας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες