Αγκαστινιώτης: Να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο ενόψει Brexit

«Το ΚΕΒΕ και ο Κύπρο-Βρετανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος που λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών τους να προστατεύουν και διασφαλίζουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των επιχειρήσεων μελών τους  παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από την ημέρα του αρνητικού δημοψηφίσματος στο ΗΒ, στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα με την ομάδα του Υπουργείου που ασχολείται με το Brexit».  
 
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επισημαίνοντας πως εν όψει του γεγονότος ότι ένα άτακτο Brexit είναι πλέον ορατό, εδώ και ένα περίπου μήνα το ΚΕΒΕ έχει προτρέψει τα μέλη του και τα οργανωμένα σύνολα όπως καταγράψουν τα σχετικά θέματα που εγείρονται και τις σχετικές τους ανησυχίες καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο έκτακτο σχέδιο δράσης που ετοιμάζεται από το ΥΠΕΞ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περίπτωση εξόδου του ΗΒ χωρίς συμφωνία.
 
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης, το ΚΕΒΕ έχει αποστείλει στα μέλη του κατάλογο με όλα τα σημεία επαφής από τα Υπουργεία και Υπηρεσίες αναφορικά με το Brexit με παρότρυνση όπως επικοινωνήσουν με τα αρμόδια άτομα  ούτως ώστε να καταχωρηθούν τα σχετικά θέματα/ανησυχίες και εισηγήσεις.
 
«Φυσικά για μας εδώ στην Κύπρο μια συμφωνία για ομαλή έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ είναι ακόμα πιο σημαντική λόγω των στενών σχέσεων της Κύπρου με το ΗΒ σε όλους σχεδόν τους τομείς και φυσικά στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα και θέλουμε να ευελπιστούμε πως τελικά θα επιτευχθεί. Παράλληλα όμως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, αυτό δηλαδή της άτακτης εξόδου του ΗΒ σε 40 μέρες από σήμερα.
 
Ταυτόχρονα και παρά τα αρνητικά του Brexit, tο ΚΕΒΕ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προσπάθειες του για την αποκόμιση όσο το δυνατόν περισσότερου οφέλους για τη χώρα μας μέσω της προσέλκυσης επιχειρήσεων που τώρα βρίσκονται στο ΗΒ και θα θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή να αποκτήσουν βάση για τις δραστηριότητες τους σε έδαφος της ΕΕ.»
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ευρωεπιμελητήρια που αποτελούν την οργάνωση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στην οποία συμμετέχει το ΚΕΒΕ εκπροσωπώντας την Κύπρο, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του ΗΒ από το ΗΒ σε 40 μέρες από σήμερα αλλά ταυτόχρονα και την ελπίδα ότι είναι ακόμα δυνατόν να εξευρεθεί λύση για το σοβαρό αυτό θέμα. Οι αρνητικές επιπτώσεις της μη συμφωνίας που θα επηρεάσουν πρωτίστως την οικονομία του ΗΒ πρέπει να επενεργήσουν ως κίνητρο για εξεύρεση συμφωνίας.

Τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια θα καλωσόριζαν τη μετακίνηση της ημερομηνίας εξόδου σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία έχει ταλαιπωρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια και δεν θα πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει να επηρεάζει το μέλλον της ΕΕ.

Τα Επιμελητήρια παραμένουν προσηλωμένα στην ανάγκη μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις και την Ευρωπαϊκή οικονομία και έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ ενός εμπορικά προσανατολισμένου Brexit το οποίο να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και τις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ. Γι’ αυτό και έχουν στηρίξει ενεργά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Νοέμβριο παρά την απόρριψη της από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, αφού αυτή αποτελεί ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό.

Στο μέτρο δε του δυνατού ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τις εξελίξεις αλλά θα πρέπει να τονιστεί πως οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να έχουν πλάνα για όλα τα πιθανά σενάρια. Το βέβαιο όμως είναι πως θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο όπου το ΗΒ μετά τις 29 Μαρτίου θα έχει ουσιαστικά το καθεστώς τρίτης χώρας για την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να αξιολογήσει πως θα επηρεαστεί με βάση τα δικά της δεδομένα και συνθήκες και να προσαρμοστεί ανάλογα.

Οι επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν πιο πολύ είναι αυτές που έχουν άμεσες εμπορικές σχέσεις με το ΗΒ. Όμως θα επηρεαστούν και άλλες που είναι μέρη εφοδιαστικών αλυσίδων που περιλαμβάνουν το ΗΒ.

Ενδεχόμενη μη συμφωνία θα σημαίνει μη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου και ως εκ τούτου το ομαλό και χωρίς δασμούς εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ θα τερματιστεί εν μία νυχτί και το ΗΒ θα τυγχάνει χειρισμού τρίτης χώρας από την ΕΕ. Άλλες επιπτώσεις θα υπάρξουν στους τομείς των μεταφορών, του ΦΠΑ, των προτύπων, των συμβολαίων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της απασχόλησης για να αναφέρουμε μόνο λίγους.


 

 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών