Σκανδαλώδεις διαπιστώσεις του Γ. Ελεγκτή για CYTA

Βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τη διαχείριση της CYTA το 2017, τόνισαν την ανάγκη, όπως ο κερδοφόρος αυτός δημόσιος οργανισμός παραμείνει δημόσιος και όπως εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα και προσπάθεια για αποκρατικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής έχει επισημάνει σωρεία παρατυπιών και κραυγαλεοτήτων και επικαλέστηκε την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι πλήρωσαν τα μισά δίδακτρα σε υπάλληλο για να κάνει διδακτορικό, που όπως είπε είναι απαράδεκτα πράγματα.
 
Αν ένας οργανισμός θέλει να δίνει υποτροφίες είναι σωστό να έχει κανονισμούς και να τυγχάνουν όλοι δίκαιης και ισομερούς δυνατότητας στο να συμμετέχουν.
Ο κ. Κουλίας είπε επίσης ότι πώλησαν 60 αυτοκίνητα για να τα κάνουν παλιοσίδερα, για 185 ευρώ το καθένα, σημειώνοντας ότι το κάθε αυτοκίνητο είχε διανύσει 40.000 με 50.000 χιλιόμετρα. 
 
Ο κ. Κουλίας ανέφερε περαιτέρω ότι ανέθεσε στον Ελεγκτή να εξετάσει αν όντως έγιναν παλιοσίδερα, «ή αν πωλήθηκαν στους φίλους μας», όπως και ποιες μάρκες αυτοκίνητα αγοράστηκαν για να τα αντικαταστήσουν.
 
Ο κ. Κουλίας είπε πως το κράτος το 2017 πήρε μέρισμα από τον οργανισμό 26 εκατομμύρια, γεγονός που καταδεικνύει την αξία και τη σημασία ενός κερδοφόρου ημικρατικού οργανισμού και συμπλήρωσε πως από το 2002 μέχρι σήμερα το κράτος πήρε από την CYTA σχεδόν μισό δις.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι  "ουδόλως συμφωνούμε να ξεπουλήσουν τον οργανισμό στους ιδιώτες, που επιπλέον είναι  απαραίτητος και για εθνική ασφάλεια του τόπου, καθώς οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να ανήκουν στο κράτος".
 
Ο κ. Κουλίας είπε πως ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή να εξετάσει και να ετοιμάσει μελέτη για το τι θα γίνει με τους 600  ωρομίσθιους τους οποίους η CYTA εκμεταλλεύεται με 700 και 800 ευρώ με υπηρεσία πέραν των 10 με 12 ετών.
 
Πρόσθεσε πως προς τούτο δεσμεύτηκε και η Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA και συμπλήρωσε πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τύχουν μεταχείρισης όπως επιβάλλουν τα εργασιακά θέσμια και οι κανόνες μιας πολιτισμένης κοινωνίας.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως με στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την CYTA ηγέρθησαν και συζητήθηκαν θέματα και έγιναν σοβαρές παρατηρήσεις και  χρειάζεται να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και ληφθούν συστηματικά μέτρα για βελτίωση της διαχείρισης του κόστους και της αποτελεσματικότητας ανά δραστηριότητα.
 
Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αξιολόγηση των εσόδων και εξόδων και του οφέλους πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης πως το κόμμα της επιφυλάχθηκε να συζητήσει σε χωριστές συνεδρίες τα σοβαρότερα ζητήματα.
 
Η κ. Δημητρίου είπε ακόμα πως πρέπει να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί ο ρόλος της CYTA σύμφωνα με τον εξοπλισμό και τα επίπεδα τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα.
 
Απαντώντας στην ερώτηση αναφορικά με σκανδαλώδη διαχείριση πόρων, η κ. Δημητρίου αφού παρατήρησε ότι ανάλογα ζητήματα δεν απασχολούν μόνο φέτος τη Βουλή, πρόσθεσε πως  αναμένουμε να υπάρξουν διορθωτικά μέτρα προς αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, τα οποία θα παρακολουθούμε.
 
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πληρώνει ο  φορολογούμενος τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως αναμένουμε από το ΔΣ της να δοθούν απαντήσεις στα κακώς έχοντα και σε αυτά που εγείρουν ερωτηματικά.
 
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι μέσα από τις τοποθετήσεις της Προέδρου της CYTA επιβεβαιώθηκε ότι ο ρόλος του οργανισμού για την οικονομία, την κοινωνία, την τεχνολογική και την ψηφιακή αναβάθμιση της Κύπρου,  είναι κρίσιμος και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα που έχει, δηλαδή να συνεχίσει να είναι δημόσιος οργανισμός, ο οποίος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να αναβαθμιστεί η αποτελεσματικότητα, η ευελιξία, η διαφάνεια και για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα, που προσφέρει  και χωρίς να εμποδίζεται ο ρόλος της να συμβάλει ώστε να καταστεί ο τόπος τεχνολογικός – επικοινωνιακός κόμβος.
 
Ο ρόλος της CYTA είναι καθοριστικός ώστε να μπορέσει η Κύπρος να μπει στην ψηφιακή εποχή, για να συνεχίσει η κοινωνία και η οικονομία να παίρνουν τα εκατομμύρια που δίνει στο κράτος ο οργανισμός.
Από το 2002 και μετά το κράτος πήρε μέρισμα 800 εκατομμύρια και αυτά τεκμηριώνουν γιατί η CYTA δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, συνέχισε προσθέτοντας ότι θα είναι έγκλημα, αν τελικά προχωρήσει η απόφαση που πήρε τον περασμένο Νοέμβριο η Κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
 
Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της CYTA και θα συνεχίσει να ζητά από το ΔΣ του οργανισμού να προχωρήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του για να μπορεί να αντιμετωπίζει τον σκληρό ανταγωνισμό με επιτυχία και για να διεκπεραιώνει τον κρίσιμο ρόλο που έχει για την οικονομία, την κοινωνία και το κράτος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους