Συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας για θέματα περιβάλλοντος

Κύπρος και Ελλάδα συζητούν από χθες σε υπουργικό και τεχνοκρατικό επίπεδο των σύνολο των κοινών περιβαλλοντικών τους πολιτικών, αλλά και τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας στο συγκεκριμένο τομέα με τις χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Κύπρο του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Σωκράτη Φάμελλου. 
 
Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κρίσιμα ζητήματα για τις δύο χώρες.
 
 Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον Υπουργό βρέθηκαν θέματα διαχείρισης του νερού και υδατικής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαμορφωθεί μια πολιτική που να λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή και προς αυτή την κατεύθυνση αυτή κινείται η Κύπρος, ενώ λαμβάνονται υπόψη και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.
 
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η εφαρμογή των οδηγιών που και οι δύο χώρες έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν, καθώς και το θέμα διαχείρισης των αποβλήτων στο οποίο η Κύπρος μπορεί να παραδειγματιστεί από τις καλές πρακτικές της Ελλάδας.
 
 «Από σήμερα ξεκινά μια πιο συστηματική και δομημένη συνεργασία των δύο Υπουργείων ανεξάρτητα από το ότι ήδη οι σχέσεις και των δύο χωρών και των δύο Υπουργείων είναι ήδη άριστες», είπε.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη συνάντηση και στις περιφερειακές συνεργασίες που αναπτύσσουν οι δύο χώρες, ιδιαίτερα με τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου- Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου- Ελλάδας – Αιγύπτου, για τις οποίες εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα.
 
 «Θέλουμε οι δύο χώρες να έχουν ένα ισχυρό περιφερειακό ρόλο στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Άλλωστε τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με μεμονωμένες πολιτικές αλλά αντιμετωπίζονται μέσα από περιφερειακή συνεργασία», ανέφερε. 
 
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία η οποία υπογράφηκε με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και η συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα διαχείρισης νερού. Παράλληλα συζητήθηκε η συνεργασία με την Αίγυπτο σε θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης συγκεκριμένων ειδών.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας παρουσίασε επίσης στον κ. Φάμελλο την ευρύτερη περιφερειακή πρωτοβουλία που θα αναπτύξει η Κύπρος για συνεργασία όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλάνο δράσης που θα είναι ουσιαστικά η συνεισφορά των χωρών αυτών στη συμφωνία των Παρισίων.
 
Από πλευράς του ο Αναπληρωτή Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, ανέφερε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες στιγμές συνεργασίας τους. Αυτό πρόσθεσε, αντανακλά την ενδυνάμωση όχι μόνο της συνεργασίας αλλά και της ισχύος που έχουν οι χώρες και μέσα στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται και από τη σύνοδο  των ηγετών του Νότου που έγινε στην Κύπρο πρόσφατα. Είπε επίσης ότι η Κύπρος και Ελλάδα έχουν πολύ καλή συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς και εκπροσωπούν κοινά συμφέροντα.
 
«Αυτή τη συνεργασία που είναι συνεργασία ειρήνης και προόδου θέλουμε να τη διαχύσουμε σε όλη την περιοχή. Για αυτό και οι δύο τριμερείς συνεργασίες που έχουμε και άλλες συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου για μας είναι ουσιαστικές», ανέφερε.
 
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της κλιματικής και της βιώσιμης ανάπτυξης, είπε ότι αυτές δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Έστειλε το μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο επείγον από ποτέ και είναι ένα ζήτημα που αμφισβητεί την πρόοδο του πλανήτη και σημείωσε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικών αλλά και του τρόπου ζωής και παραγωγής, αντιμετώπισή της. Πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα συνηγορήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ότι είναι ανησυχητικές οι φωνές και του κ. Τραμπ και του κ. Μπολσονάρο για το θέμα. Σημείωσε επίσης ότι η  ανάπτυξη και η διεκδίκηση της ευημερίας για τις κοινωνίες δεν έχει ως αντίπαλο το περιβάλλον αλλά ως σύμμαχο.
 
Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, είπε ότι εκτός από τις κοινές πολιτικές για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, στόχος είναι το περιβάλλον να συμβάλει και σε οικονομική προοπτική στην περιοχή. Στόχος των συζητήσεων σήμερα, όπως είπε, είναι να ολοκληρωθούν πρώτα σε διμερές επίπεδο όλες οι πολιτικές περιβάλλοντος οι οποίες ήδη έχει προταθεί να αποτελέσουν αντικείμενο και των δύο τριμερών συνεργασιών.
 
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της επίσκεψης του κ. Φάμελλου στην Κύπρο οι δύο υπουργοί συμμετείχαν σε εργαστήρι με θέμα «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Διαχείριση του Δικτύου Natura 2000: Προκλήσεις και καλές πρακτικές σε Ελλάδα και Κύπρο», στο οποίο τεχνοκράτες από τα δύο Υπουργεία αντάλλαξαν καλές πρακτικές και τρόπους συνεργασίας στο θέμα αυτό.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης