Η Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου μετεξελίσσεται

Τη μετεξέλιξη του λυκειακού κύκλου της Εμπορικής Σχολής Μιτσή Λεμύθου σε Οικονομική-Εμπορική Σχολή ειδικού ενδιαφέροντος αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού:
  1. Nα εξεύρει τις απαραίτητες πιστώσεις από εξοικονομήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε περίπτωση που η Οικονομική-Εμπορική Σχολή λειτουργήσει από το 2019.
  2. Να συμπεριλάβει τις απαραίτητες πρόνοιες, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη λειτουργία της Οικονομικής-Εμπορικής Σχολής, από το 2020 και μετέπειτα.
 
Το ιστορικό της σχολής
Η εν λόγω σχολή χρονολογείται από το 1912, οπότε και ιδρύθηκε από τον Δημοσθένη Μιτσή. Επρόκειτο για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Λεμύθου που είχε κυρίως εμπορικό προσανατολισμό, με στόχο να προσφέρει εμπορική μόρφωση στους μαθητές και να τους προετοιμάσει για να διεκδικήσουν κυβερνητικές θέσεις στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Σουδάν.
 
Άνοιξε τις πύλες της την 1η Οκτωβρίου 1912 και δέχθηκε τους πρώτους 37 άρρενες μαθητές της. Τα χρόνια που ακολούθησαν, η Σχολή αναπτύχθηκε σταδιακά. Το 1959 λειτούργησε για πρώτη φορά και η έκτη τάξη, με σκοπό οι απόφοιτοι της Σχολής να μην υστερούν έναντι των αποφοίτων των εξατάξιων σχολών Μέσης Εκπαίδευσης. Την επόμενη χρονιά, με αλλαγή του κανονισμού από το Διαχειριστικό Συμβούλιο, επιτράπηκε επίσης η φοίτηση και μαθητριών στη Σχολή.
 
Οι επαγγελματικές επιτυχίες των πρώτων μαθητών της Σχολής συνέτειναν βαθμιαία στη φήμη της μεταξύ των νέων της Κύπρου που επιδίωκαν να φοιτήσουν σε αυτήν. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η Σχολή προσέλκυσε μαθητές από όλες τις περιοχές του νησιού.
 
Με τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου, η Εμπορική Σχολή Μιτσή αναγνωρίστηκε ως ισότιμη με τις δημόσιες εμπορικές σχολές και τα γυμνάσια της Ελλάδας, ενώ το 1970 μετά από αίτηση του Διαχειριστικού Συμβουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο κήρυξε την Εμπορική Σχολή Μιτσή ως δημόσια σχολή. Από τότε το πρόγραμμα μαθημάτων της εναρμονίστηκε πλήρως με αυτό των υπόλοιπων δημόσιων σχολών.
 
Τα χρόνια που ακολούθησαν τέθηκε θέμα επιβίωσης της Σχολής, εφόσον λόγω της αστυφιλίας παρατηρήθηκε μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Κατά την περίοδο 1991-1994 άρχισε σταδιακά η κατάργηση του Γυμνασιακού κύκλου. Από το 1994 μέχρι το 2004 λειτουργούσε στη Σχολή μόνο Λυκειακός κύκλος, όμως μετά το κλείσιμο του Γυμνασίου Πεδουλά το 2004, επαναλειτούργησε και ο Γυμνασιακός κύκλος. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από το 2001 λειτούργησε στη Σχολή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λεμύθου μέχρι το 2004, οπόταν και μεταφέρθηκε στον Πεδουλά. Με τη λειτουργία του Γυμνασιακού και του Λυκειακού κύκλου, εξασφαλίστηκε σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα της Εμπορικής Σχολής Μιτσή.
 
ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Εμπορικής Σχολής Μιτσή
 
 
 

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες