Συντεχνίες καλούν τα μέλη τους στο ΕΤΕΚ να μην πληρώσουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος

Οι τέσσερεις συντεχνίες ΕΠΟΕΤ, ΠΑΣΕ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΑΣΕΤ αποφάσισαν από κοινού να καλέσουν τα μέλη τους που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΕΤΕΚ όπως μην προχωρήσουν στη πληρωμή του ζητούμενου τέλους των €30 που αφορά στην "Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος", να προβούν σε συντονισμένες προσπάθειες για διόρθωση της συγκεκριμένης παράνομης απόφασης και να κοινοποιήσουν την παρούσα στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ. 
 
Με ανακοίνωση του, το ΕΤΕΚ ενημερώνει τα μέλη του ότι, με δεδομένο ότι δεν έγινε κατορθωτή η "άρση της διάκρισης που υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα" σε ότι αφορά στην "υποχρέωση έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος" (μετά από συντεχνιακές παρεμβάσεις, αποφάσισε - χωρίς να εξηγεί ούτε τους λόγους ούτε την επιλογή του χρόνου - όπως αλλάξει την από της ιδρύσεως του ΕΤΕΚ ισχύουσα ερμηνεία και πρακτική και να θεωρήσει ότι η σχετική  πρόνοια του νόμου που απαλλάσσει "από την υποχρέωση έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος μέλη του ΕΤΕΚ που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα" δεν εφαρμόζεται πλέον στα "πρόσωπα που εργοδοτούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Οι τέσσερεις υπογράφουσες συντεχνίες ΕΠΟΕΤ, ΠΑΣΕ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΑΣΕΤ έχουν μελετήσει την ανακοίνωση και ενημερώνουν με τη σειρά τους τα μέλη τους ως ακολούθως.

«Επειδή στην ανακοίνωση επιχειρείται ή υπονοείται ότι είναι δυνατή οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλώς και δεν γίνεται αποδεκτή! Ο Υπέρτατος Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σύνταγμα, ρητά καθορίζει το εύρος της Δημόσιας Υπηρεσίας, περιλαμβάνοντας σ’ αυτή και τα πρόσωπα που υπηρετούν σε αυτό που το ΕΤΕΚ καταχρηστικά αποκαλεί «Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα». Καμία άλλη ερμηνεία δεν χρειάζεται ή επιτρέπεται. 
 
Ο Δημόσιος Τομέας, σημειώνεται, είναι ένας, ανεξάρτητα από τα όποια επιμέρους νομοθετήματα που δυνατό να ρυθμίζουν με διαφορετικό (αλλά πάντα ισοδύναμο) τρόπο διάφορα επιμέρους ζητήματα. Κανένα άτομο ή θεσμός δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος ώστε να μπορεί να επικαλεστεί ή να ερμηνεύσει οποιοδήποτε νομοθέτημα με τρόπο που να επιφέρει δυσμενή διάκριση σε μία κατηγορία Δημοσίων Υπαλλήλων. 

«Για μας το θέμα δεν είναι οικονομικό. Ο σωστός και δίκαιος  χειρισμός - και σ’ αυτό συμφωνούμε με το ΕΤΕΚ - είναι η θέση που εκφράζεται στη Παράγραφο 5 της ανακοίνωσης  «για απάλειψη της εξαίρεσης στη νομοθεσία βάσει της οποίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος μέλη του ΕΤΕΚ που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα»», προστίθεται.

Αναφέρει ότι αυτά έχουν εξηγηθεί σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ στις 28/1/2019 και του ζητήσαμε να τα μεταφέρει και προς τα υπόλοιπα μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ, αξιολογώντας λανθασμένα τα δεδομένα  ή/και έχοντας  πλημμελή καθοδήγηση, εξέδωσε την εν λόγω ανακοίνωση. Η ενέργεια του αυτή, παρά το ότι είναι έκδηλα  παράνομη, είναι δυνατό να τύχει κακόβουλης  εκμετάλλευσης  από "διάφορους" που καραδοκούν. Δεν μπορεί, συνεπώς, να γίνει ανεκτή.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους