Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές κόστος δανεισμού

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο βρίσκεται εντός Φεβρουαρίου το δεκαετές κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, διασπώντας και το φράγμα του 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ.
 
Συγκεκριμένα, το 10ετές ομόλογο αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με κουπόνι 2,38% διαπραγματεύεται από τις 31 Ιανουαρίου του 2018 στις διεθνείς αγορές ομολόγων κάτω από το επίπεδο του 2% και κατά περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το ονομαστικό επιτόκιο του 10ετούς ευρωομολόγου που εξέδωσε η Δημοκρατία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Δημοκρατίας βρισκόταν στις 30 Ιανουαρίου στο 2,05%, ενώ από τις 31 του ίδιου μήνα μέχρι και το τελευταίο κλείσιμο των διεθνών αγορών την περασμένη Παρασκευή τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 1,97%. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες του προηγούμενου μήνα το 10ετές κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης.
 
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε 10-ετές  ευρωομόλογο ύψους €1,5 δις.  Το ονομαστικό επιτόκιο και η απόδοση επαναγοράς καθορίστηκαν στο 2,375% και 2,40% αντιστοίχως.
 
Για σκοπούς σύγκρισης, το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας διαπραγματευόταν την περασμένη Παρασκευή (1η Φεβρουαρίου) στο 3,88%, της Ιταλίας στο 2,74%, της Πορτογαλίας 1,63%, της Ισπανίας 1,22% και της Ιρλανδίας 0,88%, της Γαλλίας 0,57% και της Γερμανίας 0,16%.
 
Εξάλλου, η απόδοση του (5ετούς) κυπριακού ομολόγου λήξης Ιουνίου του 2024 ανέρχεται στο μόλις 1% και το ομόλογο λήξης Νοεμβρίου του 2025 στο 1,39%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων