Κατάινεν: Χρειάζεται διαφάνεια για απόκτηση της υπηκοότητας

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής 27 Ιανουαρίου ότι η Κομισιόν έχει συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τη δημιουργία κανόνων πλήρους διαφάνειας για την απόδοση της υπηκοότητας της ΕΕ από κράτη μέλη έτσι ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή απειλές για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου.
 
Ο κ. Κατάινεν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στη Λευκωσία.
 
«Γνωρίζω ότι το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο για ορισμένες χώρες και ότι κάποιες χώρες μπορεί να ανησυχούν που άλλα κράτη μέλη ή η Κομισιόν συζητούν αυτό το θέμα», είπε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι ο πραγματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος θεώρησης του ζητήματος».
 
«Όλοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τεράστιες ευκαιρίες. Οποιαδήποτε υπηκοότητα και να έχεις, αν έχεις την υπηκοότητα της ΕΕ, έχεις το δικαίωμα να κάνεις σχεδόν οτιδήποτε επιθυμείς στην Ένωσή μας», σημείωσε.
 
Γι αυτό, πρόσθεσε «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός της Ένωσης μας».
 
Είπε επίσης ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η παραχώρηση υπηκοότητας σε κάποιον έχει προκαλέσει κάποια θέματα ασφαλείας, ή έχει ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή ή είχε άλλα αρνητικά επακόλουθα.
 
«Έχουμε συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τη δημιουργία πλήρως διαφανών κανόνων» για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ποιος έχει το δικαίωμα να πάρει υπηκοότητα, ανέφερε ο ίδιος.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια, εμπιστοσύνη ή διαφάνεια και είμαστε όλοι εναντίον της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή των απειλών στην ασφάλεια μας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξευρεθεί ο τρόπος βελτίωσης των κριτηρίων μας έτσι ώστε από την μια πλευρά να συνεχιστούν οι επενδύσεις και από την άλλη να εφαρμόζουμε τέτοια κριτήρια που θα κάνουν τους φίλους μας στην Ευρώπη να νοιώσουν άνετα με το σχέδιο μας». Αυτή, πρόσθεσε, «είναι η πρόθεσή μας».
 
Διαβεβαίωσε παράλληλα τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι «έχουμε και εμείς τις ανησυχίες μας». «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτός που παίρνει την κυπριακή υπηκοότητα δεν είναι κάποιος που έχει κάνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», πρόσθεσε.
 
Η Κομισιόν μπορεί να αναλύσει τα δυνατά σημεία και τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών συστημάτων
Σε εισαγωγική του δήλωση, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει μια ειδική υπηρεσία, η οποία προσφέρεται δωρεάν στα κράτη μέλη, που μπορεί να αναλύσει τα δυνατά σημεία και τις ελλείψεις των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Είναι μια υπηρεσία την οποία έχουν χρησιμοποιήσει πολλές χώρες, είπε.
 
«Θα ήθελα να ακούσω περισσότερα για την μεταρρύθμιση στην παιδεία γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό πράγμα, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά επίσης και για τις άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Κατάινεν.
 
Σε σχόλιό του για την κυπριακή οικονομία είπε ότι κοιτάζοντας από έξω, όχι μόνο τα στοιχεία αλλά και άλλους παράγοντες, «είναι ξεκάθαρο ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα, κυρίως στην εργοδότηση, είναι το αποτέλεσμα αποφασιστικής ηγεσίας».
 
Είπε επίσης ότι ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην ψηφιοποίηση.
 
Πρόσθεσε ότι επιθυμεί επίσης να συζητήσει με τους Κύπριους «πως μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει την χώρα να ενισχύσει την επένδυσή της στην έρευνα και την ανάπτυξη, γιατί καμία χώρα δεν θα μπορεί να επιβιώσει στο μέλλον, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο που ενεργούσε χθες».
 
Ανέφερε ακόμη ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της επίσκεψής μου εδώ γιατί σχεδόν κάθε χώρα έχει ελλείψεις στην χρηματοδότηση».
 
«Η Κομισιόν έχει ορισμένα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κύπρο να παρέχει χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», είπε.
 
Αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Κατάινεν είπε ότι ήδη έχει βοηθήσει διάφορες χώρες με την κοινωνική στέγαση. «Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης στην Κύπρο. Θα προσπαθήσω να διερευνήσω τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε αυτή την χώρα και να εξηγήσω πως θα μπορούσε το σχέδιο Γιούνκερ να βοηθήσει την Κύπρο να αυξήσει τον αριθμό διαμερισμάτων και σπιτιών σε προσιτές τιμές», πρόσθεσε.
 
Θέλουμε να βοηθήσουμε την Κύπρο, αλλά θέλουμε επίσης να μάθουμε από την Κύπρο», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι η ιδέα πίσω από το σχέδιο Γιούνκερ είναι να μειωθεί μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, κάτι που επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
«Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση χάριν στο ταμείο Γιούνκερ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά κυρίως μικρότερα δάνεια τα οποία παραχωρούνται μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών.
 
Μόλις πριν μερικές εβδομάδες υπέγραψα συμφωνία στην δική μου χώρα για την παραχώρηση μικρών δανείων μεταξύ 20.000 και 100.000 ευρώ με ορισμένους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, είπε.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «η Ευρώπη δεν είναι για τις τράπεζες, όπως υπάρχει αυτή η λανθασμένη αντίληψη εδώ στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες».
 
Η Ευρώπη, είπε ο κ. Νεοφύτου, «είναι για την μικρή και την μεσαία επιχείρηση, η Ευρώπη είναι για την κοινωνική συνοχή, για την κοινωνική στέγαση, η Ευρώπη είναι για την εκπαίδευση, η Ευρώπη είναι για την έρευνα και την ανάπτυξη».
 
«Έχουμε ένα μεγάλο όραμα για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους πολίτες και ως ΕΛΚ θα βάλουμε τα δυνατά μας και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε ξανά τις ευρωεκλογές για ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός