Μειώνεται η αισιοδοξία των CEOs για τις προοπτικές ανάπτυξης

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της 22ης Ετήσιας Έρευνας της PwC η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή περισσότερων από 1,300 CEOs από όλο τον κόσμο, και  η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σχεδόν το 30% των επιχειρηματικών ηγετών πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ύφεση στους επόμενους 12 μήνες.

Το ποσοστό αυτό είναι περίπου εξαπλάσιο από το περσινό 5%, αντανακλώντας μια άνευ προηγουμένου άνοδο της απαισιοδοξίας. Ένα εύρημα που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την άνοδο-ρεκόρ των ποσοστών αισιοδοξίας για τις παγκόσμιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης - από 29% σε 57% - που κατέγραψε η περσινή έρευνα.

Δεν είναι όμως όλα δυσοίωνα: Το 42% εξακολουθεί να βλέπει βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές, παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το υψηλό ποσοστό της τάξης του 57% που καταγράφηκε το 2018. Γενικά, οι απόψεις των CEOs για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εμπεριέχουν φέτος πιο έντονα το στοιχείο της πόλωσης, με τις τάσεις να είναι ωστόσο πτωτικές. 

Η πτώση της αισιοδοξίας των CEOs έχει παράλληλα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς ανάπτυξης εκτός των συνόρων της χώρας τους. Οι ΗΠΑ διατηρούν με μικρή διαφορά την πρώτη θέση ως η κορυφαία αγορά με προοπτικές ανάπτυξης με 27%, ποσοστό κατά πολύ μειωμένο από το 46% του 2018. Η δεύτερη πιο ελκυστική αγορά παραμένει η Κίνα, της οποίας η δημοτικότητα επίσης μειώθηκε στο 24% από το 33% το 2018. Γενικότερα, η Ινδία είναι το ανερχόμενο αστέρι στη φετινή κατάταξη, ξεπερνώντας πρόσφατα την Κίνα, ως η χώρα με τους πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες. 

«Οι απόψεις των CEOs για την παγκόσμια οικονομία αντανακλούν τις σημαντικότερες οικονομικές ανασκοπήσεις, οι οποίες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω για το 2019», δήλωσε ο Bob Moritz, Πρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου της PwC. « 

Κατακόρυφη πτώση της αισιοδοξίας για βραχυπρόθεσμη αύξηση των εσόδων
Η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μειώνει την αισιοδοξία των CEOs και σε ό,τι αφορά  τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας τους. Συγκεκριμένα, «μεγάλη αισιοδοξία» για τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες εξέφρασε το 35% των CEOs, συγκριτικά με το 42% πέρσι.  Προκειμένου να επιτύχουν αύξηση των εσόδων τους κατά τη φετινή χρονιά, οι CEOs σχεδιάζουν να βασιστούν κατά κύριο λόγο στη λειτουργική αποδοτικότητα (77%) και στην οργανική ανάπτυξη (71%).

Απειλές για την ανάπτυξη
Καθώς οι δείκτες προβλέπουν μια επικείμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, οι CEOs έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της ανόδου του λαϊκισμού στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Οι εμπορικές συγκρούσεις, η αβεβαιότητα σε θέματα πολιτικής και ο προστατευτισμός έχουν αντικαταστήσει την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση στη λίστα με τις δέκα κυριότερες απειλές για την ανάπτυξη. 

Δεδομένα & Ανάλυση και Τεχνητή Νοημοσύνη
Η φετινή έρευνα εξετάζει σε βάθος τους κλάδους των Δεδομένων & Ανάλυσης και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), δύο βασικούς τομείς που απασχολούν ιδιαίτερα τους επιχειρηματικούς ηγέτες, ώστε να εξασφαλίσει τις απόψεις και θέσεις των CEOs για τις σχετικές προκλήσεις και ευκαιρίες.  Διαπιστώνεται ότι οι CEOs συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν  τις δυνατότητες διαχείρισης των δεδομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σημαντικό κενό στην πληροφόρηση. Παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές τεχνολογίας της πληροφορίας κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι CEOs εξακολουθούν να αναφέρουν ότι δεν λαμβάνουν ολοκληρωμένα δεδομένα που είναι αναγκαία για τη λήψη αποφάσεων για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Την ίδια ώρα το 85% των CEOs συμφωνούν ότι η ΤΝ θα αλλάξει δραματικά την επιχείρησή τους στα επόμενα πέντε χρόνια, με τα δύο σχεδόν τρίτα των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ακόμη και από το διαδίκτυο.

Οι απόψεις των CEOs στην Κύπρο
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για 8η συνεχόμενη χρονιά, μελέτη η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις περισσότερων από 90 CEOs στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της τοπικής έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους