Κύπρος: Χάνει την αίγλη της για Ρώσους επιχειρηματίες;

Αποχωρούν από την Κύπρο οι ρωσικές επιχειρήσεις σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, κίνηση η οποία αποδίδεται στους νέους κανόνες που εφαρμόζει η Κύπρος στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με αφορμή και τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και των πολιτών υψηλού προφίλ.

«Μειώνεται ο αριθμός των Ρώσων στην Κύπρο», δήλωσε στο Bloomberg ο Κυριάκος Ιορδάνου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, επισημαίνοντας πως οι νέες τραπεζικές δραστηριότητες στην Κύπρο από Ρώσους είναι περιορισμένες και πως τα μέλη του Συνδέσμου αναζητούν ευκαιρίες από άλλες αγορές όπως αυτές της Κίνας, Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η αξία των τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο από αλλοδαπούς εκτός της ζώνης του ευρώ - κυρίως Ρωσίας – μειώθηκαν στα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου από 21,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται και την πρόθεση του En + Group plc που εξεδήλωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι σχεδιάζει να μετακομίσει στη Ρωσία. Ο En + είναι ο κύριος μέτοχος του γίγαντα aluminium United Co. Rusal, εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των Η.Π.Α. Επίσης το Bloomberg σημειώνει πως οι λογαριασμοί που ανήκουν στον Viktor Vekselberg, ο οποίος βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των ΗΠΑ και του οποίου ο όμιλος Renova είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, έχουν παγώσει.

Το οικονομικό μοντέλο αλλάζει
«Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει ήδη αλλάξει και έχει μετατοπιστεί σε ένα που βασίζεται πολύ λιγότερο στις εταιρείες κελύφους και τις ξένες καταθέσεις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο. Το νησί «έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων με ουσία, φυσική παρουσία και πραγματική δραστηριότητα και απασχόληση», ανέφερε.

Κοιτάζοντας αλλού
Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία στην Κύπρο οδήγησαν σε ακαθάριστο εισόδημα περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017, γύρω στο 11% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τη Fiona Mullen, διευθύντρια της εταιρείας Sapienta Economic Ltd., με έδρα τη Λευκωσία.

«Ο τουρισμός είναι πλέον μεγαλύτερος από τον τραπεζικό τομέα, οπότε αυτό που βλέπετε είναι ένα ελαφρώς διαφορετικό μείγμα Ρώσων», ανέφερε. «Υπάρχουν ακόμα τα παλιά χρήματα, αλλά βλέπετε επίσης πολλούς Ρώσους μεσαίας τάξης οι οποίοι έρχονται μόνο για διακοπές».

Shell Companies
Τον Νοέμβριο, αναφέρει το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε οδηγία δίνοντας στις τράπεζες λιγότερα περιθώρια για να συνεργαστούν με shell companies. Αυτό κάνει πολλές ρωσικές εταιρείες «μη τραπεζικές», δήλωσε ο κ. Ιορδάνου.

Δύο Ρώσοι επιχειρηματίες με λογαριασμούς στην Κύπρο εδώ και πάνω από μία δεκαετία ανέφεραν ότι οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες τους απέστειλαν επιστολές, ζητώντας έγγραφα σχετικά με την πηγή των χρημάτων στους λογαριασμούς τους. Δεν μπόρεσαν να δώσουν τις εν λόγω πληροφορίες με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους.

«Οι τράπεζες της Κύπρου απαιτούν τώρα πολλά χαρτιά», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gazprom, Alexander Ryazanov, ο οποίος έχει μια επιχείρηση ακινήτων στην Κύπρο και έχει εργαστεί εδώ και πολλά χρόνια με κυπριακές τράπεζες. «Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει τώρα κάποιος νέο λογαριασμό».

Η οδηγία της κεντρικής τράπεζας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες συνεπάγεται την αποφυγή συναλλαγών με οντότητες που θεωρούνται shell companies, πράγμα το οποίο, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, αποτελεί πλήγμα για τις ρωσικές επενδύσεις.

“Becoming Toxic”
Το δημοσίευμα παίρνει το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου όπου οι Ρώσοι πελάτες αντιπροσωπεύουν τώρα μόνο το 1,5% του συνόλου και το 5,7% των συνολικών καταθέσεων σε σύγκριση με 2,4% και 9,9% το 2014.

Παρόλο που τα μέτρα δεν στοχεύουν συγκεκριμένα τους Ρώσους, «μπορούμε να αναφέρουμε ότι αυτή η ομάδα επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες», δήλωσε ο Δημήτρης Ταξιτάρης, γενικός διευθυντής του MAP S.Platis με έδρα την Κύπρο, μια εταιρεία παροχής συμβουλών για εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούν την έδρα τους στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και ο Βίκτορ Ρασνίκοφ, ιδιοκτήτης των εταιρειών σιδήρου και χάλυβα Magnitogorsk PJSC. Vladimir Lisin, ο οποίος ελέγχει τη συμμετοχή του στη Novolipetsk Steel PJSC μέσω εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα την Κύπρο και ο Vladimir Potanin, πρόεδρος της MMC Norilsk Nickel PJSC, παραγωγός καθαρισμένου νικελίου.

Από την πλευρά τους, οι κυπριακές οντότητες μειώνουν τη ρωσική έκθεσή τους, αναφέρει το Bloomberg. Η RCB Bank Ltd, της οποίας ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η κρατική VTB Bank PJSC της Ρωσίας με ποσοστό 46,3%, σχεδιάζει να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα

Από την πλευρά τους, οι κυπριακές οντότητες κόβουν τη ρωσική έκθεσή τους.

«Εν μέσω κυρώσεων και αυστηρότερης συμμόρφωσης, οι τράπεζες προτιμούν να μην ασχολούνται με ρωσικά χρήματα και με ρωσικούς πελάτες, ακόμη και με εκείνους που διατηρούν για χρόνια λογαριασμούς στις τράπεζες της Κύπρου πολλά χρόνια», δήλωσε ο Evgeny Kogan, πρώην διευθυντής του Κέντρου Προστασίας Μετόχων και Δικαιωμάτων Επενδυτών των Κυπριακών Τραπεζών που δημιουργήθηκε το 2014. «Οι Ρώσοι πελάτες γίνονται τοξικοί».

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών