Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο

Άνοδο κατά 3,4 μονάδες παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2018 το οικονομικό κλίμα, υποβοηθούμενο από την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στην μεταποίηση.
 
Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του 2018 ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανήλθε στις 118,6 μονάδες σε σύγκριση με 115,2 τον Νοέμβριο του 2018. Να σημειωθεί ότι το Ιανουάριο του 2018 ο ΔΟΣ είχε φτάσει στις 119,8 μονάδες που ήταν η υψηλότερα ιστορικά τιμή.
 
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, κατά μέσο όρο, ο ΔΟΣ ανήλθε στις 115,4 μονάδες το 2018 συγκριτικά με 114,8 το 2017.
 
Η πηγή της ανόδου του ΔΟΣ για το 2018, σύμφωνα με το ΚΟΕ, ήταν η σημαντική ενδυνάμωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα, συγκριτικά με το 2017.
 
Παράλληλα, το ΚΟΕ σημειώνει πως «τα ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης που έχουν επιτευχθεί στην Κύπρο αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα».
 
Για τον Δεκέμβριο, το ΚΟΕ επισημαίνει πως η άνοδος του ΔΟΣ οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του  επιχειρηματικού  κλίματος  στις  υπηρεσίες  και  στη μεταποίηση, ενώ η οριακή βελτίωση  του κλίματος στις κατασκευές  και  ανάμεσα  στους καταναλωτές δεν είχε σημαντική επίπτωση στον ΔΟΣ.
 
Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και με ενδυνάμωση των προσδοκιών για αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.
 
Η αύξηση του  κλίματος  στη  μεταποίηση  οφείλεται  σε βελτίωση  των αξιολογήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα και σε θετικότερες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παραγωγή.
 
Το  κλίμα στις κατασκευές  βελτιώθηκε οριακά  λόγω  λιγότερο αρνητικών αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα. Η υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο συνδέεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης (πωλήσεις, αποθέματα) και πιο συγκρατημένων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.
 
Οι καταναλωτές αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί οριακά το καταναλωτικό κλίμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο