Ν. Λευκαρίτης: Σημαντικό το 2019 για ανάπτυξη και εδραίωση της Petrolina

Οι εξελίξεις στο πολιτικό θέμα της Κύπρου, ως επίσης και ο βαθμός σταθερότητας που θα επιδείξει ο τραπεζικός τομέας, θα είναι κατά την εκτίμησή μου οι δύο βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της κυπριακής οικονομίας κατά το 2019.
 
Οι δύο αυτοί παράγοντες, επισημαίνει στο InBusinessNews o Ντίνος Λευκαρίτης Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, ίσως να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στους διάφορους επιμέρους τομείς της οικονομίας του τόπου μας. «Για παράδειγμα, ο τομέας της ενέργειας και οι διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου θα επηρεαστούν περισσότερο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ανατολικής Μεσογείου. Ο τομέας του τουρισμού, επίσης, επηρεάζεται άμεσα από τέτοιες εξελίξεις. Και σε αυτό τον τομέα διατηρώ αισιόδοξες προβλέψεις, ωστόσο ως Κύπρος θα πρέπει να βελτιώνουμε συνεχώς το τουριστικό μας προϊόν ώστε να παραμένει ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
 
Ο τομέας των ακινήτων παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες και η οποιαδήποτε σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα, ειδικότερα στη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, θα προσδώσει περισσότερη ανάπτυξη».

Brexit και Ρωσία
Πέραν του πολιτικού θέματος της Κύπρου και της τραπεζικής σταθερότητας που έχω αναφέρει πιο πάνω, κατά την άποψη μου θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθούμε και τις διεθνείς εξελίξεις που ενδεχομένως θα επιφέρουν σημαντική επίδραση στον τόπο μας. Το Brexit, εάν και εφόσον υλοποιηθεί στη βάση του τι έχει ήδη συμφωνηθεί από τα δύο μέρη, πιθανόν να επηρεάσει την ισοτιμία της στερλίνας και κατ’ επέκταση τις εξαγωγές μας προς τη βρετανική αγορά και τον εισερχόμενο μας τουρισμό.
 
Η ρωσική αγορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε διάφορους τομείς της οικονομίας του τόπου μας, έτσι οι αρμονικές διμερείς σχέσεις μας με τη χώρα αυτή είναι κάτι που πρέπει να στοχεύσουμε. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούμε τη μεταβολή στους δείκτες ανεργίας καθώς η οποιαδήποτε αύξηση στις θέσεις εργασίας θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και κατ’ επέκταση το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας.
 
Μετακίνηση στο Βασιλικό
Σε ό,τι αφορά την ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, το 2019 αναμένεται να είναι σημαντικό έτος στην ανάπτυξη και την εδραίωσή της ως μιας από τις μεγαλύτερες σε εκτόπισμα επιχειρήσεις του τόπου μας. Προς τα τέλη του νέου χρόνου, αναμένουμε την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων της δεύτερης φάσης και την πλήρη λειτουργία του νέου μας τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό. Έτσι, η αποθήκευση και διαχείριση των υγρών καυσίμων μετά από έξι δεκαετίες θα μετακινηθεί εκτός της πόλης της Λάρνακας.
 
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του 2019 θα προχωρούν και ανάλογες εργασίες για τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις υγραερίου, με την κατασκευή μέσω κοινοπραξίας κοινού τερματικού στο Βασιλικό, η ολοκλήρωση του οποίου προγραμματίζεται μέχρι τέλος 2020.
 
Φυσικά, το δίκτυο πρατηρίων παραμένει το επίκεντρο των εμπορικών μας δραστηριοτήτων και σίγουρα το νέο χρόνο θα εξακολουθήσει να τυχαίνει της συνεχούς μας φροντίδας, ώστε τα πρατήρια μας «Petrolina», «eni» και «Agip» να είναι πάντοτε σε θέση να προσφέρουν στους καταναλωτές άριστης ποιότητας προϊόντα και άψογη εξυπηρέτηση.
 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους