ΟΕΒ: Ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον, βιώσιμο και αναπτυξιακό

Αυτή την ώρα, την ώρα που οι θυσίες και οι κόποι των παραγωγικών δυνάμεων έχουν απομακρύνει τους άμεσους κινδύνους και οδήγησαν στην έξοδο από την βαθιά ύφεση, την ώρα που οι συντονισμένες προσπάθειες και η κοινωνική συνεννόηση Πολιτείας, Πολιτικών Δυνάμεων και Κοινωνικών Εταίρων έχουν οδηγήσει σε ζηλευτούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή την ώρα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον, βιώσιμο και αναπτυξιακό, τονίζει στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του ο νέος πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, ο οποίος αναλαμβάνει την ηγεσία της Οργάνωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

«Αυτή είναι η καταλληλότερη συγκυρία να εξαλείψουμε αυτά που μας οδήγησαν στην κατάρρευση, να θέσουμε θεμέλια ισχυρά και ακλόνητα που θα αντέξουν σε οποιανδήποτε κρίση, να θωρακίσουμε τις αντοχές της οικονομίας έτσι που κανένα «ατύχημα» να μην μπορεί να μετατραπεί σε εθνική συμφορά», σημειώνει ο κ. Πέτρου, εξηγώντας ότι «είναι η καταλληλότερη στιγμή να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες  όλοι συμφωνούμε, να αφήσουμε οριστικά πίσω τα βαρίδια του χειρότερου μας εαυτού, να θάψουμε βαθιά τους αναχρονισμούς που καταπνίγουν τις δημιουργικές δυνάμεις του φιλόπονου, φιλεργατικού και φιλοπρόοδου λαού μας».

Σύμψωνα με τον Γιώργο Πέτρου, αυτή είναι η ώρα, να τελειώνουμε με τον εκσυγχρονισμό μιας κρατικής μηχανής δομημένης στα πρότυπα και τις ανάγκες κοινωνίας και οικονομίας του 1960, να τελειώνουμε με τον μινώταυρο της γραφειοκρατίας, να μπούμε στην υγιή συνεργασία των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. «Να ξαναγράψουμε την διακυβέρνηση με όρους ψηφιακούς, με τις εφαρμογές των θαυμάτων της τεχνολογίας να δώσουμε σε κάθε κάτοικο πρόσβαση στα δημόσια, στα επιχειρηματικά, στα οικονομικά και στα κοινωνικά δρώμενα», προσθέτει σχετικά.

Σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει «να εγκύψουμε στην Βιομηχανία μας και τα προβλήματα της, να συντονιστούμε και με στρατηγικό σχεδιασμό να εισέλθουμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην παραγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και στον διπλασιασμό της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ της χώρας, να μεταρρυθμίσουμε την στοιχειώδη, μέση και τεχνική εκπαίδευση, να φτιάξουμε πολίτες μιας οικονομίας που διαγράφει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεκάδες επαγγέλματα και δημιουργεί σωρεία νέων, άγνωστων ως χθες ειδικοτήτων και αναγκών. Να απελευθερώσουμε την δυναμική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να την αφήσουμε απερίσπαστη να μετατρέψει την Κύπρο σε μια απέραντη φοιτητούπολη και σε συνεργασία με την πραγματική οικονομία να απογειώσει την έρευνα και την καινοτομία».

Ταυτόχρονα ο νέος πρόεδρος της ΟΕΒ επισημαίνει την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιτάχυνσης της προσπάθειας για επίτευξη των στόχων του 2020 για συμμετοχή των ΑΠΕ σε θέρμανση/ψύξη, μεταφορές και παραγωγή ηλεκτρισμού.

«Να κλείσουμε το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, να την βοηθήσουμε να νοικοκυρευθεί, να της δώσουμε τους πόρους να λειτουργήσει με οικονομική αυτονομία και να απαιτήσουμε ουσιαστική υλοποίηση της αρχής της επικουρικότητας, όπως την οραματίστηκαν οι πατέρες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», αναφέρει σχετικά ο κ. Πετρου.

«Να ξανακτίσουμε την Δικαιοσύνη, με τα άριστα υλικά που διαθέτει το δικαιικό μας σύστημα, το παγκοσμίως αναγνωρισμένο αγγλοσαξονικό δίκαιο και το εξαίρετο ανθρώπινο κεφάλαιο του Δικαστικού σώματος και του Δικηγορικού κόσμου. Να αλλάξουμε τις διαδικασίες, δικονομικούς κανόνες και όλα τα αίτια της απαράδεκτης καθυστέρησης στην διεξαγωγή της δίκης και οικονομικά καταστροφικής αργοπορίας στην έκδοση και εκτέλεση των αποφάσεων», αναφέρει ο κ. Πέτρου.

Ανησυχίες και ενστάσεις για την αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ
Εξάλλου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επισημαίνει ότι πάνδημος συναγερμός επιβάλλεται για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών, τονίζοντας ότι είναι καλά γνωστές οι ανησυχίες της ΟΕΒ και οι ενστάσεις της για την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.

Διαβεβαιώνει, ωστόσο, Πολιτεία και πολίτες, ότι η ΟΕΒ θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων της για να πετύχει, καθώς τυχόν αποτυχία του ΓεΣΥ μπορεί να συμπαρασύρει στον όλεθρο όχι μόνο την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και ολόκληρη την οικονομία.

Παράλληλα, ως επικεφαλής της Εργοδοτικής Οργάνωσης της Κύπρου, ο κ. Πέτρου σημείωνει ότι απλώνει το χέρι στους βασικότερους κοινωνικούς εταίρους, στις Συντεχνίες των εργαζομένων, εκφράζοντας ολόθερμες ευχαριστίες για την υπεύθυνη συμπεριφορά τους στην διάρκεια της κρίσης και καλώντας «σε έντιμο και ειλικρινή διάλογο για διαφύλαξη της ανάπτυξης, για προστασία της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και για αμοιβαία αποδεχτές συμφωνίες για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς υπερβολές και μαξιμαλισμούς, καταργώντας τους αναχρονιστικούς αυτοματισμούς στην αύξηση του εργατικού κόστους και εισάγοντας σύγχρονες μεθόδους κινήτρων και ανταμοιβής, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συλλογικής ευημερίας εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους