Ουζουνιάν: Αρνητικό ρεκόρ για την Κύπρο τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Χρονιά με προκλήσεις και αλλαγές δεδομένων για την αγορά αυτοκινήτου λόγω των προωθούμενων νομοθεσιών και των ευρωπαϊκών απαιτήσεων χαρακτήρισε το 2019, ο Δικράν Α. Ουζουνιάν.

Αναλύοντας στο InBusinessNews τις προβλέψεις του για τη νέα χρονιά ο διευθύνων σύμβουλος της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ, επίσημου αντιπροσώπου των Toyota & Lexus, ανέφερε ότι η αγορά αυτοκινήτου θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά, σημειώνοντας ότι οι νέοι κανονισμοί και νομοθεσίες ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα στην αγορά.

Έμφαση στα υβριδικά
Ερωτηθείς πώς μπορεί να επηρεάσει την αγορά η προωθούμενη νομοθεσία για την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα οχήματα και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, με βάση τις εκπομπές ρύπων και τον κυβισμό των οχημάτων, εξήγησε ότι δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα πριν την ψήφιση της νομοθεσίας.

Όσον αφορά τα πλάνα της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ, ανέφερε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει την ίδια θετική πορεία στις πωλήσεις υβριδικών μοντέλων, οι οποίες καταλαμβάνουν περισσότερες από το 50% των συνολικών πωλήσεων. Αναμένει όπως είπε, περισσότερα υβριδικά οχήματα από περισσότερους κατασκευαστές, καθώς και συνδεδεμένα οχήματα με υπηρεσίες τηλεματικής και σύνδεσης διαδικτύου.

Καμπανάκι για τα μεταχειρισμένα
Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν προβλέπεται κάποια σημαντική αλλαγή μεταξύ των εγγραφών μεταχειρισμένων και καινούργιων οχημάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το υψηλό ποσοστό μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τον γερασμένο στόλο οχημάτων στην κυπριακή αγορά.

«Σύμφωνα και με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν επτά στα δέκα οχήματα που εγγράφονται είναι μεταχειρισμένα, εκ των οποίων μάλιστα τα μισά δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ασφάλεια και τους ρύπους», επεσήμανε ο κ. Ουζουνιάν, τονίζοντας ότι το ποσοστό εγγραφών μεταχειρισμένων οχημάτων στην Κύπρο δεν υπάρχει σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αντιμέτωπη με πρόστιμα η Κύπρος σε λίγα χρόνια
Επισημαίνοντας ότι χρόνο με τον χρόνο οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε θέματα ρύπων και ασφάλειας αυξάνονται, ο διευθύνων σύμβουλος της Δικράν Ουζουνιάν & Σια Λτδ ανέφερε ότι προκύπτει περιβαλλοντικό ζήτημα για την Κύπρο, το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα μελλοντικά λόγω των αυξημένων ποσοστών ρύπων.

«Η προσέγγιση της προωθούμενης νομοθεσίας είναι αρκετά θετική, αλλά ως κράτος θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων, καθώς αν δεν ληφθούν μέτρα σε λίγα χρόνια από σήμερα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πρόστιμα», τόνισε ο κ. Ουζουνιάν.
 
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει προβληματισμός σε όλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία λαμβάνουν μέτρα, εξηγώντας ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, η Κύπρος δεν πρόκειται να φτάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Δειτε Επισης

Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός