14 κρατικά ακίνητα €100 εκat. στο Ταμείο Αλληλεγγύης

Συνεχίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για το θέμα της δημιουργίας Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης που στόχο έχει τη στήριξη φυσικών προσώπων που έχουν συνεισφέρει με ίδιους πόρους στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών κυπριακών τραπεζών, Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου.
 
Η κυβέρνηση θα μεταφέρει στο Ταμείο Αλληλεγγύης 14 κρατικά ακίνητα συνολικής αξίας €100 εκατομμύρια ενώ έχει ήδη εγκριθεί το 2018 ποσό €25 εκ. για να μεταφερθεί στο Ταμείο.  
 
Το θέμα συζητήθηκε ύστερα από πρόταση που κατατέθηκε από τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριο Μαυρίδη και Ονούφριο Κουλλά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, από τους βουλευτές Νικόλα Παπαδόπουλο, Άγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ και από τον βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα του Κινήματος Αλληλεγγύης.
 
Θέμα κατά τη συνεδρία έθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατά πόσον η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική ή όχι καθώς όπως λέχθηκε δεν ζητήθηκε η σχετική άποψη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε πάντως ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι υπέρ της μεταφοράς αυτών των ακινήτων και ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του 2019 για μεταφορά επιπλέον €25 εκ. στο Ταμείο.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι αφαιρέθηκαν πρόνοιες που ενδεχομένως θα δημιουργούσαν πρόβλημα είτε με το κοινοτικό κεκτημένο είτε με τον Έφορο κρατικών ενισχύσεων.

Ο Εκπρόσωπος του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης προς την κάλυψη απωλειών φυσικών προσώπων επειδή δεν αφορά οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ελέγχεται στο μέλλον η διαχείριση των ακινήτων στην περίπτωση που παραχωρηθούν σε τελικούς αποδέκτες που είναι επιχειρήσεις.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών όπως καταθέσει πριν το τέλος του έτους νομοσχέδιο για επιπλέον €25 εκ. για το Ταμείο Αλληλεγγύης διαφορετικά το ΔΗΚΟ δεν θα ψηφίσει τις κυβερνητικές τροποποιήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι «υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης για τα €25 εκ. τα οποία θα έρθουν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέσα στο 2019», προσθέτοντας ότι τα πρώτα €25 εκ. του Ταμείου έχουν ήδη ψηφιστεί εντός του 2018.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώσαμε ξανά ότι η Κυβέρνηση μαζί με τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ κάνουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές τρύπες, συνταγματικές, νομικές και κανονιστικές.
 
«Είναι φανερό ότι παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ των δύο κομμάτων και της Κυβέρνησης για να αποφευχθεί η αξιολόγηση του Ταμείου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, κατά πόσον εναρμονίζεται και πληροί όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος και των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα στηρίζει την άποψη που εκφράστηκε στην Επιτροπή να κατατεθούν άλλα €25 εκ. για το Ταμείο Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό του 2019 και πρόσθεσε ότι θα συμφωνήσει με το ΔΗΚΟ που είπε ότι δεν ψηφίζει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό αν δεν μπουν άλλα €25 εκ.
 
Ανέφερε ότι είναι θετική εξέλιξη ότι προχωρούμε με το Ταμείο και συμφωνούμε να πουν ακόμη €25 εκ. και στηρίζουμε τη θέση που έθεσε το ΔΗΚΟ.
 
Τα €25 εκ. για το Ταμείο Αλληλεγγύης για το 2018 έχουν ήδη εγκριθεί αλλά δεν περιλαμβάνονται άλλα €25 εκ. στον προϋπολογισμό για το 2019.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους