€16 εκατ. το κόστος των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού για το 2019

Στα 16 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος τροποποιήσεων του αρχικού νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Στις τροπολογίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέων θέσεων, η αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών και η αναβάθμιση ή και η ανέγερση κρατικών κτιρίων και πολεοδομικών έργων.
 
Όπως ανέφερε σήμερα ενώπιον των μελών της Επιτροπής, η Οικονομική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών Μελίνα Κατσουνωτού, 46 κυβερνητικές τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες δύο κατατέθηκαν σήμερα από την Κυβέρνηση και αφορούν το Σχέδιο για πρώτη κατοικία και την Υπηρεσία Ασύλου.
 
Σημειώνεται ότι το κόστος αρκετών από τις 48 τροπολογίες έχει ήδη συμπεριληφθεί στο αρχικό νομοσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και εξαιρείται από τις συνολικές πρόσθετες δαπάνες των €16 εκ.
 
Ειδικότερα, όσον αφορά τις τροποποιήσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που κατατέθηκαν σήμερα από την Κυβέρνηση, το κόστος της τροπολογίας για το Σχέδιο για πρώτη κατοικία, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου του 2018, ανέρχεται στα €500.000 και αφορά την επιστροφή υπό μορφή χορηγίας του 14% του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην αξία της αγοράς γης σε δικαιούχο για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 5% για ανέγερση κατοικίας.
 
Εξάλλου, το κόστος για την τροπολογία που αφορά την Υπηρεσία Ασύλου ανέρχεται στα €479.672 και αφορά την εργοδότηση 21 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες της Υπηρεσίας.
 
Επίσης ζητείται να μειωθούν οι πιστώσεις για το Σχέδιο Προστασίας κύριας Κατοικίας κατά €499.000 καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Ιουλίου του 2018 αποφάσισε την υλοποίηση του σχεδίου Εστία σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) και ως εκ τούτου παύει η ανάγκη διατήρησης του Σχεδίου Προστασίας κύριας Κατοικίας.
 
Στις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 απαιτούνται επίσης πρόσθετες πιστώσεις ύψους €1,50 εκ. για να καλύψουν την αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένο διεθνή οίκο για τη βελτίωση του ελέγχου των αιτήσεων για κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών, καθώς και πιστώσεις ύψους €150.000 για να καλύψουν τη διεξαγωγή έρευνας δέουσας επιμέλειας (due diligence) επί της εταιρείας ΟΠΑΠ (Κύπρου). με σκοπό να αξιολογηθεί η καταλληλότητα της για χορήγηση σε αυτή άδειας κατά αποκλειστικότητα, ώστε η Κυβέρνηση να συνάψει μαζί της σύμβαση για την οργάνωση, λειτουργία και παροχή ορισμένων τυχερών παιχνιδιών.
 
Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις ύψους €999.600 για τη διαμόρφωση του κτιρίου «Φιλοξενία» σε δικαστήρια (Δευτεροβάθμιο Εφετείο και Εμπορικό Δικαστήριο). Επίσης απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις €1 εκ. που θα καταβληθούν για αμοιβή των εξειδικευμένων συμβούλων στα πλαίσια παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ετοιμασία εγγράφων προκήρυξης προσφορών για την ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
 
Επίσης, ζητούνται πρόσθετες πιστώσεις €335.700 λόγω της ανάθεσης του ελέγχου των αιτήσεων και της διεκπεραίωσης των πληρωμών για το Σχέδιο Εστία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Σύμφωνα με την κυβερνητική τροποποίηση, για την υλοποίηση των εν λόγω εργασιών υπάρχει ανάγκη πρόσληψης πέντε εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για εκτέλεση καθηκόντων Λειτουργού για περίοδο 24 μηνών καθώς και για αγορά υπηρεσιών πέντε φυσικών προσώπων από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2018 για περίοδο έξι μηνών με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους έξι μήνες. Το κόστος εργοδότησης ετήσια των πέντε εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου θα ανέλθει στις €135.000 και της αγοράς υπηρεσιών στα €165.000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
 
Επιπρόσθετα για σκοπούς τροποποίησης και προσαρμογής των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων για την εφαρμογή του Σχεδίου καθώς και της συντήρησης του θα χρειαστούν πρόσθετες πιστώσεις ύψους €35.700 το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια (σύνολο €107.100).
 
Επιπλέον, ζητείται η έγκριση πιστώσεων ύψους €500.000 για 22 πρόσθετες θέσεις για σκοπούς κάλυψης των αναγκών των υπηρεσιών της Βουλής, ύψους €2,08 εκ. για επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου της Βουλής και αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής στην οδό Ομήρου και ύψους €100.000 για την εκτύπωση 11 τόμων του Φακέλου της Κύπρου.
 
Επίσης ζητούνται πρόσθετες πιστώσεις για το Προεδρικό Μέγαρο που αφορούν μεταξύ άλλων €8.200 για κάλυψη της μισθοδοσίας του εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας στην Διευρευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους, €227.206 για την ανάπτυξη ορεινών κοινοτήτων και €1,55 εκ. για εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο Προεδρικό με βάση τις υποδείξεις της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας.
 
Εξάλλου, ζητούνται πιστώσεις συνολικού ποσού περίπου €8,96 εκ. για πολεοδομικά έργα που αφορούν τους Δήμους Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας καθώς και πιστώσεις ύψους €2,91 εκ. λόγω αναθεώρησης της ταμειακής ροής για την ανέγερση νέου κτιρίου για το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, βάσει αναθεωρημένης εκτίμησης του Τμήματος Δημοσίων Έργων.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές