Καδής: Στυλοβάτης της οικονομίας η αγροτική οικογένεια

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, δήλωσε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ότι «στην Κύπρο, η αγροτική οικογένεια αποτελεί τον στυλοβάτη της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της οικονομίας του τόπου» σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αγροτική οικογένεια» στην Εκκλησία Παναγία Χρυσοαιματούσα στη Χλώρακα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «το φαινόμενο της μαζικής μετακίνησης προς τις πόλεις που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ασφαλώς πλήξει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της υπαίθρου και έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας». 
 
Σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, έχοντας συνέχεια κατά νου τον κόσμο της υπαίθρου και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η πρόοδος και η ευημερία του αγροτικού κόσμου και θα δοθεί η δυνατότητα στους νέους να παραμείνουν στην ύπαιθρο ή να επανέλθουν μόνιμα σε αυτήν».
 
Όπως είπε ο Κώστας Καδής, «η στήριξη του κράτους, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τις αστείρευτες δυνάμεις των κατοίκων της υπαίθρου, θα συμβάλουν στην ανάδειξη των αγροτικών περιοχών ως πυρήνων ανάπτυξης».
 
Ανέφερε ότι «ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα πιο πάνω, στηρίζουμε έμπρακτα, με διάφορα μέτρα, την παραμονή ή και την επιστροφή των αγροτικών οικογενειών στην ύπαιθρο, ώστε να συνεχίσουν τον τόσο επωφελή τους ρόλο».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, παρέχονται ενισχύσεις για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό μεταποιητικών μονάδων στις αγροτικές περιοχές».
 
Εξήγησε πως «πρόκειται για ένα μέτρο που αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις αγροτικές οικογένειες, οι οποίες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μικρών βιοτεχνιών, αναζωογονώντας την αγροτική οικονομία και στηρίζοντας παράλληλα και προβάλλοντας τα παραδοσιακά μας προϊόντα».
 
Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «οι αγρότες της πατρίδας μας, αξίζουν το σεβασμό, την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας διότι ακριβώς, έχοντας πολλαπλούς ρόλους και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, παραμένουν φορείς αυθεντικότητας, δημιουργικότητας και καινοτομίας και καταφέρνουν, να συμβάλουν τα μέγιστα στην πρόοδο και ανάπτυξη, όχι μόνο των αγροτικών περιοχών, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου».
 
«Γι’ αυτό, είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα της αγροτικής οικογένειας και να ενισχύσει, όπου χρειάζεται, τα ωφελήματα που αυτή λαμβάνει ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης και δραστηριοποίησής της», επεσήμανε ο Υπουργός.
 
Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι ως Υπουργείο Γεωργίας, «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής της αγροτικής οικογένειας, σεβόμενοι πάντοτε τα δικαιώματα του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί ως κοινωνία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου